пʼятницю, 28 серпня 2015 р.

Як відрізнити «організацію-грантоїда» від здорової працюючої громадської організації

Як розібратися в якості діяльності громадської організації? Організація дійсно займається статутною діяльністю чи "реалізує" гранти, як засіб заробляння на життя? Отож, організація-грантоїд і працююча організація:



«Організація - Грантоїд»

1.     Структура: наявність незмінного лідера  з декількома активістами. Інші члени організації – в списках (і обов’язково сотні і тисячі членів, які можуть і не знати або забути про своє членство в цій організації). Девіз: лідер знає за всіх найкраще. Культ лідера. Одностайність. Інакомислячих і думаючих членів організації вже давно вижили. Решта, які є дезадаптовані (не самостійні). Цим і користуються. Або в команді з лідером працюють на власні цілі під прикриттям "організації".

2.     Зовнішня діяльність: даний лідер буде присутній на всіх заходах в вашому місті за тематикою діяльності (в нашому випадку за темою інвалідності). Часу для цього забагато:  роботи всередині організації і з членами – немає. А публічні заходи надають даній особі значущість. Самопіар. Наявність сайту у "прогресивної" організації -  дуже гарний насичений подіями сайт. Тому що важливо мати «гарну картинку». Або взагалі відсутня інформація в інформаційному полі.

3.     Діяльність: гранти. Після закінчення гранту – продовження немає. Гранти різнопланові (залежало від того на яку  тему оголошували грант – на ту і писали). Так як незалежних комісій з перевірки якості виконання проекту за грантом у грантонадавачів немає – приходиться довіряти звіту самого виконавця гранту. А там, як відомо, папір все стерпить. Тому виміряти якість досягання мети і якість реалізації проекту, компетентність виконавців -  складно. І навіть неможливо. Демострувати будуть "минулі" заслуги (можливо на початку створення організація дійсно працювала). Звертайте увагу на сьогодення.

4.     Партнерство: великий список партнерів (на сайті). А в дійсності відсутність постійної партнерської взаємодії серед інших громадських, комерційних, державних організацій. А якщо є – то «однакових» за змістом діяльності. Чи дружба лідерів. Так як професійні організації через якійсь час зрозуміють ситуацію і перестануть співпрацювати – то професійних спільнот і організацій не буде (або новенькі, які ще не зрозуміли суті).  Взагалі маніпулювання партнерами (будуть показувати важких дітей і розказувати печальні історії (часто з бородою)). Задайте запитання: чому за час діяльності цієї організації якість життя дитини (осіб про яких розповідають) не змінилося? Якщо почнуть розповідати про зовнішнього ворога (держава, соцслужби…) – тікайте!

5.     Результати діяльності за проектами. Статутна діяльність відсутня. Відсутня системна робота з членами організацій. Поцікавтеся  іміджем організації в професійному середовищі, серед  громадських організацій, державних, спонсорських, місцевого самоврядування. Інформація буде дуже неоднозначною. Поцікавтеся у сторонніх: які історії за організацією і корисні справи? (не ЗМІ і сайти. Там можуть бути проплачені статті. Хоча також ресурс). Якщо за організацією тягнуться шлейфи конфліктів – це  дзвінок. Ще дзвінком є: багато слів – мало справ.

6.     Звітність. Закритий і обмежений доступ до звітної документації попередніх і текучих проектів. Інформація видається частково. Відсутній прозорий бюджет організації, шляхи його наповнення. Відсутнє звітування перед членами організації і спільнотою. Маніпуляції членами організації, партнерами, ЗМІ, спільнотою.

Працююча організація

1.     Структура: працюючий на організацію лідер з конкретною кількістю членів організації. В організації є різні думки і погляди, є свої критики і опозиціонери,  можуть бути конфлікти.  Можуть відбуватися перевибори якщо не голови то членів виборчих органів. Все це ознаки живої здорової організації, яка йде своїм шляхом.  А може бути все дружньо і зрозуміло (давно працююча організація зі сталими нормами і цілями). Головне тут атмосфера: жива і здорова. Ви відчуєте. Рішення приймаються більшістю. Лідер радиться з членами організації. Бере на себе відповідальність. Члени залучаються до участі.

2.     Зовнішня діяльність: Лідер відвідує різні конференції, бере участь в зовнішніх заходах, але вибірково (так як зайвого часу немає). Часто на зовнішні заходи направляє  інших членів організації, так як зацікавлений в їх розвитку і збільшенні активної частини членів  організації. Контакти і сфера впливу організації розширюються.

3.     Діяльність: наявні читки напрями роботи організації і програми. Професійна ознака діяльності організації – наявність місії, стратегічного плану дій (хоча б на перші п’ять років), обов’язково план роботи на рік. Проведення  загальних зборів організації, навчання членів організації. Є статутна діяльність незалежно від грантової. Гранти і проекти після завершення мають своє продовження чи перевтілення в інші проекти і послуги. Наявність конкретних послуг, а не тільки заходів. Гранти взаємопов’язані за тематикою.

4.     Партнерство: маленька, але стала кількість партнерів. Конкретна і зрозуміла співпраця. Довготривале партнерство. Різноманітне партнерство. Довіра. Гарна репутація.

5.     Є вимірювані результати діяльності організації. Відкрито говорять про невдачі. Ви спостерігаєте життя. Під час зустрічей ви бачите різних людей. Бачите динаміку змін і діяльності. Є багато результатів в житті членів організації, а не тільки результати проектів.

6.     Звітна документація доступна і прозора. Є працюючі ревізійні групи в організації чи опікунська рада. Тобто керівник організації не зосереджує в своїх руках всі гілки влади. Вміє співпрацювати, визнає свої помилки, розвивається сам як особистість. Ростуть і розвиваються члени організації. 

Звичайно, що окреслені ознаки можуть бути, а можуть і ні. Але не відмахуйтесь від речей, які вас насторожують. Вникайте. Це поле вашої відповідальності.

Немає коментарів:

Дописати коментар