четвер, 20 серпня 2015 р.

Архів. Інтегроване оздоровлення "Разом заради розвитку", ІІ зміна 2003 рік

Не можу не опублікувати. Оздоровлення йшло все літо. Пам'ятаю, що табір потрібно було знайти (ще не було тендерів). Щоб керівництво погодилось взяти наших дітей. Скільки разів ці бесіди з директорами були напруженими... Нас боялись. Оздоровчий комплекс "Берегиня" за своїм призначенням був профілакторієм. Взимку ми там проводили фестиваль "Повіримо у себе", тому нас знали і погоджувались з нами працювати. Тим паче були ліфти, кімнати на 2-3 особи з "удобствами". 
Творчий звіт
за II спеціальну літню оздоровчу зміну
в ОЗК “Берегиня” з 2 липня  по 15 липня 2003

         Оздоровча зміна в ОК “Берегиня” почалася 2 липня в прекрасному, мальовничому куточку поблизу міста Києва в смт. Пуща – Водиця.
         Організація літнього оздоровлення різних категорій дітей та молоді є одним з пріоритетних напрямків  діяльності системи центрів соціальних служб для молоді. Особливо важливим є оздоровлення дітей та молоді з функціональними обмеженнями, які не оздоровлюються організаціями соціального забезпечення. І тільки за сприяння ЦССМ в ОЗК “Берегиня” можливе оздоровлення таких  дітей та молоді з вадами фізичного та розумового розвитку.

В умовах літнього табору, який проходив в “Берегині”склалися сприятливі умови для соціально – педагогічної, психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями та їх батьків ( супроводжувачів). Спільна діяльність молодого покоління (волонтерів) з фахівцями соціально – педагогічної роботи, передача знань, досвіду, дозволяє дітям та молоді оволодіти навичками соціально – активної особистості, проходити процес соціалізації. Соціально – реабілітаційні програми в умовах 14 денної табірної оздоровчої зміни дітей та молоді з функціональними обмеженнями та волонтерами враховували  такі особливості в роботі: добровільність, своєчасність, персоналізація та повага, активізація  клієнта, комплексність.
Мета оздоровчої зміни: оздоровлення дітей та молоді з функціональними обмеженнями в умовах літнього табору. Створення умов для соціалізації, інтеграції дітей та молоді з функціональними обмеженнями, розкриття їх творчого потенціалу.
Основні завдання:
-         Організація оздоровленя, відпочинку та змістовного дозвілля дітей, підлітків  та молоді з функціональними обмеженнями;
-         Психолого – педагогічна підтримка та допомога дітям, підліткам та молоді з функціональними обмеженнями у самопізнанні самореалізації.
-         Створення сприятливих умов для соціалізації, інтеграції дітей та молоді з функціональнии обмеженнями, розкриття їх творчого потенціалу.
Основні моменти організації та діяльності зміни:
Для досягнення поставленої мети та основних завдань II оздоровчої  зміни  в “Берегиня” та організації роботи зміни був затверджений  наступний штаб:
Керівник зміни – Татарінова Л.А.
Заступник керівника зміни – програмне забезпечення – Дмитрієва М.І.
Заступник керівника зміни –  по роботі з волонтерами – Шпак Р В.
Психолог – Грибинюк Т.І.;
Логопед – дефектолог – Трофименко Л.І.
Музичний керівник – культорганізатор – Ляшенко О.В.
Волонтер – звукоапаратура – Малявко М.
Волонтер – їдальня – Петрушко А.
         Керівник зміни координував діяльність штабу, розподіляв функціональні обов’язки та контролював їх виконання. Проводив наради для штабних працівників та керівників груп. Керівником також була розроблена дислокація груп, робота проектів, розміщення штабної оселі, оформлення  необхідної документації. Протягом зміни постійно вирішувались організаційно – фінансові питання.  Всі питання з організації  та проведення II оздоровчої зміни були вирішені досить успішно.
     Заступник керівника з організаційних питань Дмитрієва М. І. склала програму II оздоровчої зміни “Разом заради розвитку”  з 2 липня по 15 липня, в якій  визначила тематичні дні, слідкувала за виконанням програми зміни та дотримання всіх режимних моментів. Було також організовано чергування творчих доручень  для загонів та підведення підсумків рейтингів між дитячими групами.Організовувала поздоровлення іменинників, нагородежння учасників ігор, фестивалів, лінійок, концертів. Підготувала дипломи для нагородження учасників зміни в різних заходах, що позитивно плинуло на емоційний стан дітей та молоді, які отримували ці дипломи Програма табору мала  тематичні дні, які мали за мету емоційно прикрасити життя табору та  націлити учасників зміни на виховний процес.
         Заступник керівника зміни по роботі з волонтерами Шпак Р.В. координував роботу з волонтерами. Слід відзначити, що   вміла організація роботи з волонтерами дала можливість дітям та молоді з різними вадами у фізичному та психічному розвитку відчути себе рівним серед однолітків та спробувати себе у різних творчих дорученнях і програмі II оздоровчої зміни. Протягом 14 діб з учасниками зміни проживали ровесники – волонтери, які допомагали  їм набути життєвий досвід. Для батьків – супроводжувачів  була  можливість відвідати консультації спеціалістів та тренінги (який проходив 6 днів).
         Психолог Грибинюк Т.І. протягом зміни проводила консультації дітей, молоді з функціональними обмеженнями та  їх батьків. Це було дуже важливо, адже не у всіх спеціалізованих соціальних службах для молоді “Соціально – реабілітаційний центр для дітей та молоді з ф/о” є досвідчені психологи, які допоможуть у вихованні дитини. Батьки отримали досвідчену консультацію стосовно виховання дитини, яка має функціональні обмеження. За II оздоровчу зміну було проведено 48 консультацій дітей та батьків.
         Дефектолог – логопед Трофименко Л.І. також проводила консультування та заняття за графіком. За зміну було проведено 40 занять та консультацій.
         Музичний керівник – культорганізатор – Ляшенко О.В. забезпечувала музичним оформленням загально таборових заходів, організувала проведення музичного гуртка для дітей та батьків. Але слід зазначити, що робота була поставлена не на належному рівні. Ляшенко О.В. не проявляла ініціативи у виконанні в покладених на неї обовязків.
         Протягом зміни працював гурток радіосправи. Керівник гуртка Шпак В.М. волонтер від громадської організації “СПОК”.  Діти з інтересом відвідували заняття. Всього за зміну пройшло 11 занять, які відвідували постійно 12 дітей. По закінченню діти отримали значки та дипломи.
Слід відмітити, що штаб приклав багато зусиль для створення святкової, дорозичливої атмосфери під час перебування дітей та молоді з функціоанльними обмеженнями в “Берегині”,  про що свідчать відгуки дітей та батьків.
Ніколи б не змогли діти та молоді люди з функціональними обмеженнями почувати себе впевненими, щасливими, потрібними, якби не волонтери, їх терпіння, витримка, уміння. Хочеться особливо відмітити роботу волонтерського  загону.

Часопис подій II оздоровчої зміни
з 2 липня по 15 липня  2003 року

         2 липня 2003 відбувся заїзд II оздоровчої зміни в ОК “Берегиня”. На зміну були запрошені 5 районів та 2 громадські організації, а саме: Деснянський район, Дарницький район, Оболонський район, Святошинський район, Солом’янський район, громадська організація “Товариство сімей, які виховують дітей з функціональними обмеженнями” “Родина” та молодіжна громадська організація “Ірида”. Всього заїхало 80 дітей, 29 супроводжуючих, 13 волонтерів, 6 керівників та 8 штабних працівників. Всього в таборі перебувало 136 осіб. По путівках відпочивали 122 особи, 14 осіб проживали за рахунок ОЗК “Берегиня”.
         Заїзд районів взагалі прошов нормально за виключенням ГО “Родина”, яка прибула на 3 години пізніше. Але смачний обід та тепла  зустріч  покращила настрій батьків та дітей ГО “Родина”, а до вечора взагалі згладила неприємності пов’язані з прибуттям.
         Розселення районів пройшло швидко, без ускладнень.

         Перший день перебування у таборі загони провели екскурсію по табору, знайомилися з режимом та правилами перебування в таборі. А ввечері у загонах відбулися вогники – знайомства  “Розкажи про себе”. На вогнику кожна дитини розповіла про себе, свої захоплення, мрії. І це все проходило за допомогою волонтерів загонів.

                Починаючи з 2 липня і кожний вечір о 22 00 проходила нарада волонтерів, що проводив Шпак Р.В. На нараді  підводилися підсумки за минулий день і обговорювалися завдання на наступний. Волонтери випустили газету “Галерея волонтерів”, де представили себе в образі – асоціацій.
         Наради керівників проводились по потребі, але перші дні після заїзду  кожного дня.
         2 липня лікар провів обстеження дітей з Дарницького, Святошинського та Оболонського  району.
         3 липня . День в таборі  починається з підйому, ранкового туалету, зарядки та  лінійки. На кожній лінійці II оздоровчої зміни підводилися підсумки минулого дня та ставилися задачі на наступний. Також стало доброю традицією вручення дипломів за участь у програмних заходах зміни.
Діти, які пройшли медичне обстеження у лікаря починають приймати оздоровчі процедури. Цього ж дня лікар закінчила обстеження дітей та призначення процедур. Цей день пройшов під девізом відкриття зміни. В загонах проходили вибори активу, розподіл доручень, розробка емблеми, назви та девізу загону. Оформлення куточків груп. Кожна дитина в загоні мала можливість запропонувати власну думку щодо назви, емблеми та девізу загону. Волонтери в загонах допомагали, вони надихають на веселе життя та активну участь в житті табору.
         О 1630 відбулася урочиста лінійка відкриття зміни “Разом заради розвитку”. Лінійку розпочали з послання, яке залишила I зміна. На лінійці відбулося представлення груп і  віднині кожний загін мав свою назву та девіз.
Дарницький “бджілки - ласунки”
Деснянський – “Улибки”
Оболонський – “Пітарди”;
Святошинський – “Промінці”
Солом”янський – “Ангелочки”;
ГО “Родина” – “Родина”
ГО “Ірида” – “Лідер“.
Штаб – “Кнопки”;
Лінійка закінчилась чудовим концертом, який провів Шпак Роман.
У концертній програмі прозвучали:
-         Пісня “Улыбка”;
-         Вірш “У таборі”,  автор Лебедєва Настя.
-         Пісня – романс у виконанні Ачкосової Світлани;
-         Танок “Циганочка” виконала Мокрій Настя;
-         Частушки у виконанні загону “Пітарди”;
-         Пісня “Єсаул” у виконанні Пальчика Сергія, загін “Ангелочки”.
Вечір закінчився дискотекою, де діти , молодь, мами та волонтери отримали дійсно велике задоволення.
4 липня День в таборі  починається з підйому, ранкового туалету, зарядки та  лінійки, потім сніданок та оздоровчі процедури. День пройшов під девізом “Відкриття літньої академії”. Відкриття відбулося об 1100. Початок роботи соціально - реабілітаційних програм, гуртків.
Літня  академії:
         Художньо – прикладне мистецтво –  Ганна
         Англійський для початківців – Блідченко Т.В.
         Консультація психолога – Грибинюк Т.І.
         Консультація  логопеда -  дефектолога – Трофименко Л.С.
         Театральна студія  ( ляльковий  театр ) – Светлорусова Г.
         Музична студія – Ляшенко О.В.
Радіосправа – Шпак В.М.
Також цього дня о 16.00 годині відбувся конкурс малюнків на асфальті. Діти малювали, що вони бачили навколо, свої мрії та побажання. А хто не зміг сам, тому знову ж таки допомагали волонтери.
На лінійці загонам були вручені дипломи учасників, призи (пластилін та фарби) за участь у конкурсі малюнків на асфальті. Після вечері відбулася дискотека.
5 липня. Цього сонячного дня почали  працювати творчі доручення у загонах.
За допомогою доручень учасники зміни мали змогу  спробувати себе в різних соціальних ролях, відчути свою відповідальність перед групою за спільну справу, можливість втілити в житті свій потенціал.   Протягом зміни  пропонувалась  система творчих доручень. Тобто щодня загін має доручення по відношенню до табору:
·        Черговий (чергування в  їдальні і по табору);
·        Програма (організація та проведення лінійки та вечірнього заходу);
·        Прес – центр (випуск інформаційної стінної газети про  життя табору);
·        Спортивний (проведення ранкової зарядки, спортивних змагань);
·        Сюрпризний (поздоровлення іменинників, переможців тощо)

Творчі доручення II оздоровчої зміни “Разом заради розвитку” з 2.07.  по 15.07

Район
5.07.
6.07
7.07.
8.07
9.07
10.07
11.07
12.07
13.07
14.07
Деснянський
Черг.
Відпочинок
Сан- гігієна
Сюрприз
Прес-центр
Спорт
Прогр
Черг.
Відхоч.
Сан- гігієн
Оболонський 
Прогр. 
Черг.
Відпочинок
Сан- гігієна
Сюрприз
Прес-центр
Спорт
Прогр
Черг.

Святошинський
Спотр
Прогр
Черг.
Відпочин.
Сан- гігієна
Сюрприз
Прес-центр
Спорт
Прогр
Черг.
Дарницький
Прес-центр
Спорт
Програма
Черг.
Відпочин.
Сан- гігієна
Сюрприз
Прес-центр
Спорт
Прогр
Солом”янський
Сюрприз
Прес-центр
Спорт
Програма
Черг.
Відпочин.
Сан- гігієна
Сюрприз
Прес-центр
Спорт
ГО «Родина»
Сан- гігієна
Сюрприз
Прес-центр
Спорт
Програма
Черг.
Відпочин.
Сан- гігієна
Сюрприз
Прес-центр
Го «Ірида»
Відпочинок
Сан- гігієна
Сюрприз
Прес-центр
Спорт
Програма
Черг.
Відхоч.
Сан- гігієна
Сюрприз

Участь у творчих дорученнях формувало   відчуття належності до групи ровесників, можливість змінювати та управляти процесом життєдіяльності в таборі. Все ці доручення могли бути виконані тільки за допомогою волонтерів, що успішно і виконувалося.
Працювала “Літня академія” з 1630 – 1800.
По програмі “Батьківські університети” працював  музичний гурток “Пісенне коло”,  де батьки  мали змогу поспівати українські народні пісні, при цьому  отримали велике задоволення.
 Передбачалося по  програмі, що дискотека буде через  день, чергуючись із роботою відео клубу. Але за численними (дуже численними побажаннями) дискотека та відеотека   працювали кожного дня.
Приємно відзначити, що починаючи з 5. 07.  за ініціативи волонтерів, під час дискотек почали проводити  різноманітні конкурси, як для дітей,  батьків так і волонтерів. Загін “Улыбки” підготував конкурси,  в яких із задоволенням  приймали участь всі бажаючі.
В однієї дівчини раптово загострилась хвороба та дякуючи волонтерам, які  не розгубилися і допомогли в скрутну хвилину медперсоналу в таборі відвернуло лихо.
Загін “Бджілки – ласунки” Дарницького району  написали  такий  вірш:
                                      Ми дуже вдячні волонтерам
                                      За їхні чуйні серця
                                      Вони тоді в скрутну годину
                                       Врятували дівчині життя.
                                      Лишайтесь всі завжди такими
                                      Сміливими, чуйними  простими...
                                      Дякуємо!!!
6 липня Як завжди ранок починається з підйому (веселий підйом забезпечували наші чудові волонтери в загонах), ранкового туалету, зарядки, та лінійки, процедур  та вільної години. Під час вільної години загони мали змогу вийти до лісу, озера  або джерела.
         Дарницький  район відповідав за організацію спортивних заходів. Було проведено футбольний матч між командами  “Бджілки – ласунки” та “Пітарди”, але пішов дощ і гру прийшлось перенести на наступний день.
         Це день пройшов під девізом “Ой,  на Івана, ой,  на Купала”. Цілий день загони готували концертні номери,  плели вінки. О 20.00 годині табір вийшов до озера. По дорозі до озера загони зупинялись на станціях, де їх зустрічали русалки, дідик, різні чудовиська лісні, які  задавали різні загадки, завдання і чинили  перешкоди по дорозі до озера (волонтери придумали та зробили  чудові  костюми: водяник, русалок, лісних чудовиськ). В цей час водяник викрав керівника зміни і погодився повернути при умові, що кожний загін  покаже лот – викуп (концертний номер). З цією задачею загони справились чудово. Вони співала пісні, розповідали вірші, танцювали таночки і злий водяник віддав керівника зміни. А скінчилося все  стародавнім  українським звичаєм киданням віночків у озеро. Всі, діти, батьки, волонтери, керівники залишились задоволеними і засинали з посмішками на обличчях.
7 липня Підйом, ранковий  туалет, зарядка, та лінійка, процедури  та вільна година,  під час вільної години загони мали змогу вийти до лісу, озера  або джерела.
         “День навпаки”.  День  коли можна помріяти,   побешкетувати і за це  ніхто  не накаже. В  таборі були високі і мужні “Дівчата” та тендітні і ніжні “Хлопці”. Приготування до вечірньої дискотеки костюмів, вибух емоцій, які при цьому не можна описати  ніякими словами. Волонтери допомагали дітям, які не змогли самі придумати або зробити бантики.
Сюрприз підготував загін “Промінці”, у їдальні на кожному столі лежав букетик квітів.
         Також загін “Бджілки – ласунки” підготував сюрприз для табору: виставу “Пауліна та Валентин”, яку діти із задоволенням подивилися.
         Дискотека в цей вечір пройшла особливо успішно при активній участі “Родини”, загону “Улыбки” та Віки із “Церебралу”.
Знову волонтери цілий день приймали активну участь в кожному дійстві у таборі, а  діти при цьому почували себе потрібними та щасливими.
8 липня.  Підйом, ранковий  туалет, зарядка, та лінійка,  процедури  та вільна година,  під час вільної години загони мали змогу вийти до лісу, озера  або джерела.
З 16.00 до 18.00 години працювала “Літня академія”, де діти та молодь могли реалізувати свої творчі потенціали.
День пройшов під девізом “Стежками казкових героїв”.
Казкова подорож по “Берегині” почалась з самого ранку, коли загони почали готуватися до фестивалю  казкових героїв. По дорозі до актового залу   діти зустрічали різних героїв: мушку, лисичку, вовка, ведмедя, котика, 3 поросят, курочку рабу, піратів, діда та бабу, справжню принцесу, Попелюшку, знатних дам, шляхетного лицаря. Хочеться відмітити, що всі загони підійшли до інсценування творчо, знову ж таки, за ініціативи волонтерів та керівників груп. Казки були поставленні із урахуванням можливостей дітей та молоді, можливісті участі всіх дітей загону.
Загони інсценували такі казки: “Курочка ряба”, “Теремок”, сюжет із “Трьох мушкетерів”, “Крутий колобок”, “Попелюшка”. Надзвичайну казкову подорож запропонували наші гості з “Церебралу “Літній Новий Рік”. Але самим яскравим гостем фестивалю був гість в образі Ірини Алегрової, яку чудово виконав Юрій Кафієв з загону “Лідер”.
Дискотека розпочалась карнавалом казкових  костюмів  та  запам’яталась сюрпризом від загону “Улыбки” .
9 липня.  Як завжди підйом, ранковий  туалет, зарядка  та лінійка,  процедури  та вільна година,  під час вільної години загони мали змогу вийти до лісу, озера  або джерела.
З 16.00 до 18.00 години працювала “Літня академія”, де діти та молодь могли реалізувати свої творчі потенціали. На лінійці Дмитрієва Майя вручила дипломи загонам за участь у інсценуванні казки та за кращий карнавальний костюм.
 День пройшов під девізом: “УКРАЇНА – МІЙ ДІМ!”.
Сьогодні у нас  надзвичайний день! Цей день ми присвячуємо тобі – Україно!
         Всі знають, що дерево добре росте, коли в нього міцне коріння. Так і ми, тільки тоді можемо називати себе людьми, коли шануємо традиції та звичаї наших предків.
         От і сьогоднішнє свято – це дотик до щедрих традицій українського народу, до того духовного багатства, якому виховується кожний із нас  з дитинства.
         І всі ми, дорослі та діти перейнялися почуттям гордості за величаву українську пісню. Ми славили тебе в піснях, наша квітуча, земля, ми величали  тебе, наша, Україно! Повернись же і ти до дітей своїх! Огорни їх своїми руками – крилами. Захисти від бід та незгод. Бо ми діти твої, Україно!  І хочеться повторити слова пісні, яку виконав Вишневський Олексій:
                   Україно моя, Батьківщина!
Обійми міцно дочку і сина!
Захисти від жури і незгод
Тільки в єдності дужий народ.
Кожний загін підготував українські народні пісні, або пісні про Україну. Концерт пройшов  мов одна мить. Настрій що був створений: зачарований, милий, такий добрий  та задушевний. Ведучі волонтери загону “Родина” Галочка та Настя були вдягнені в українські народні костюми.
10 липня.    День Бантиків.
Ще ніколи в “Берегині”  не було таких чудових посмішок з самого ранку. А річ у тім, що сьогодні день бантиків. Навіть керівник “Петард” Світлана Іванівна ходила увесь день з величезним бантом. Діти, мами, волонтери  повинні мати при собі бантик. Різноманітні бантики... А інакше черговий патруль мав заарештувати якусь із  речей неслухняного громадянина країни “Берегиня”. І  таке траплялося. А щоб викупити свої речі, порушник повинен був виконати пісню, вірш або танок на вибір. Ввечері відбувся концерт  та дискотека.
Хочеться особливо відмітити, що починаючи з 10 липня для батьків почали проходити тренінги за авторською  програмою психолога інституту психології  М.Радченко: “Тренінг соціально – активного навчання з батьками.” “Тренінг впевненості у собі”, що є дуже важливим для батьків, які виховують дитину з функціональними обмеженнями.
За допомогою волонтерів матері мали змогу відвідати тренінг та навчитись асертивній поведінці, яка дуже допоможе в нелегкому житті, виховуючи дитину з особливими потребами. (Одразу після одного з тренінгів  мама Віталія Д. змогла вирішити питання, яке не могла вирішити багато місяців) . І знову ж таки ці тренінги батьки змогли відвідати завдяки волонтерам, які  не тільки доглядали за дітьми, але й організували цікаве дозвілля: малювали, ліпили грали в цікаві ігри.
11 липня. Як завжди підйом, ранковий  туалет, зарядка, та лінійка,  процедури  та вільна година,  під час вільної години загони мали змогу вийти до лісу, озера  або джерела.
З 16.00 до 18.00 години працювала “Літня академія”, де діти та молодь могли реалізувати свій творчий потенціал. На лінійці Майя вручила дипломи загонам за участь у дні бантиків по номінаціям: самий великий бантик, самий маленький, самий гарний тощо.
Конкурс відео кліпів.
Одразу  після процедур кожний загін почав готуватися до конкурсу відео кліпів.
Хотілось придумати щось нове, цікаве! І ось настав вечір. Сьогодні було надзвичайно, адже це конкурс і було журі. Яке повинно було вибрати кращий відео кліп. До журі були запрошені керівник зміни – Татарінова Л.А., заступник по роботі з волонтерами – Шпак Роман, медична сестра зміни Панасенко Олена  та дефектолог – логопед Трофименко Л.І. Переможця було визначити вкрай важко, адже всі загони готувалися  і кожний міг дістати перемогу. Але конкурс є конкурс: враховувалась як артистичність, кількість учасників, оформлення сцени, відповідність змісту кліпу та тексту пісні. Волонтери, як завжди придумували кліпи, ставили, приймали участь. І те щастя, яке отримали діти від участі у конкурсі великою мірою завдяки волонтерам.
         Переможцем у конкурсі визнали загін “Родина”, якому і був вручений диплом за перше місце у конкурсі відео кліпів. Друге місце загін “Улыбки” та “Бджілки”.
Також цього дня табір від відали гості із виставою “Слухай своє серце”. Перед виставою були сумніви чи зрозуміють наші діти цю виставу, адже вона здавалась досить важка для розуміння наших дітей.   Але побоювання були зайвими. Вистава пройшла на “Ура!”. Сподобалася і дітям, і волонтерам, і що особливо  радувало – батькам. Вистава підготовлена волонтерами організації “Альтернатива - В” з різних країн світу, але зрозуміла була  всім без винятку.  Закінчився вечір як завжди – дискотекою.
12 липня. Велика Економічна гра.
На лінійці об’явили, що сьогодні велика Економічна гра;
І все закрутилося, завертілося, і як гриби після дощу  почали  виникати магазини, перукарні, кафетерії, салони краси, служби різноманітних послуг, навіть шлюбне агентство та суд. І хоч це була лише гра, але всі так захопилися, що навіть відбувся справжній судовий процес над пожежником, який  перевищив свої повноваження і був покараний.
         У цій грі приймали участь не  тільки діти, але й батьки, які з задоволенням допомагали  молодим підприємцям опановувати ази  товарно – грошових відносин.
Всі витрачали гроші і заробляли гроші, вигадували нові стратегії для збільшення капіталу. Діти вчились робити висновки, чому не йде бізнес. Так Сергій П.  із загону “Ангелочки” задумався, що мабуть в нього була погано проведена рекламна компанія, тому бізнес не мав успіху.  Ввечері всі загони зібрали чесно зароблені гроші здали в Національний банк “Берегині” до  наступного разу. І кожний загін отримав  незвичайний сюрприз. Всі діти отримали ніжний молочний шоколад, смачні чіпси та пазли “Мілка”. Також кожний загін на зароблені гроші зміг придбати канцелярські товари  при штабному магазині.
         На думку учасників, гра дає змогу дітям побачити, як творчо треба підходити до заробітку грошей, вміти використовувати свої знання та фантазію і опинитися на місці дорослих. Волонтери допомагали в проведенні Великої економічної грі.
         Дискотека, як завжди, була по своєму оригінальна  і не передбачувана. Цікаві виступи, різноманітні конкурси та екстравагантні замовлення пісень.
13 липня.  День видався сонячним та теплим.
Як завжди підйом, ранковий  туалет, зарядка, та лінійка,  процедури  та вільна година,  під час вільної години загони мали змогу вийти до лісу, озера  або джерела.
З 16.00 до 18.00 години працювала “Літня академія”, де діти та молодь могли реалізувати свої творчі потенціали. На лінійці Майя вручила дипломи загонам за активну участь у Великій економічній грі.
День пройшов під девізом “Поштова скринька, таємний друг”.
Цілий день  працювала пошта і всі діти та й не тільки отримували листівки від таємних друзів. Діти з захопленням одержували та відповідали на листівки. Мама однієї дівчинки розповідала, що її донька в силу проявів  хвороби, раніше не звернула б уваги на ці листівки, але під впливом оточуючих товаришів та волонтерів звернула увагу, що потрібно відповідати на листи. І не просто відповідати, але  змістовно  (вона написала вірш Л. Українки ) та вказала кому і куди відправити – це було певне досягнення для цієї дитини.
         Також цілий день пройшов у підготовці до конкурсу Міс та Містер Берегиня.
Загони представили своїх учасників. Конкурси були різноманітні і проходили за активної допомоги волонтерів:
·        На кращий комплімент;
·        З чого приготувати певну страву;
·        Пісня про кохання;
·        Представлення себе;
·        Танок;
Діти отримали велике задоволення від конкурсу, адже жоден учасник не залишився поза нагородою та званням Міс та Містер, кожний в своїй  номінації, а саме:
     Міс  елегантність;
     Міс чарівність;
     Міс домашня господарка;
Містер  мужність;
Містер витримка;
Містер галантність;
Містер фантазія;
Містер інтелектуал;
         Журі  після довгих роздумів та сперечань  визначило переможців, якими стали Голуб Анастасія  та Вишневський Олексій. Також журі нагородило маленьких учасників конкурсу віце-Міс та віце - Містер. Ними стали Самсонов Денис та Мохань Настя. Діти отримали дипломи та подарунки.
         Як завжди вечір закінчився дискотекою!!!
14 липня.
Як завжди підйом, ранковий  туалет, зарядка, та лінійка,  процедури  та вільна година,  під час вільної години загони мали змогу вийти до лісу, озера  або джерела. Але не як завжди, бо це останній день у “Берегині”. День видався сонячним і завдяки цій прекрасній погоді кожний зміг попрощатися з улюбленим  місцем в таборі, піти до озера, джерела пограти у футбол. Дівчата з “Бджілок” активно готували сюрприз для Лариси Анатоліївни та Роми. На останній лінійці, яка відбулася ввечері і була присвячена закриттю II оздоровчої зміни всі заслужено отримали дипломи та подяки: діти, волонтери, керівники загонів. Кращими волонтерами II оздоровчої зміни “Разом заради розвитку” були Скалозуб Галинка та Трихаєва Настя із загону “Родина”,  також кращим волонтером зміни визнаний Середа Геннадій. Керівники  всіх загонів працювали плідно, творчо із захопленням. Це дуже допомагало в організації та проведенні зміни.
 Концерт був самий найкращий і  самий пам’ятний.
 Загони підготували багато номерів, пісень, сценок, віршів. Діти, які до цього ніколи не виступали, розповідали свої вірші,  мами співали пісні,  волонтери радували танцями та участю в прощальному концерті. Концерт був просто незабутній!!! Відкрив концентр золотий голос “Берегині” Вишневський Олексій піснею про наш чудовий табір. Оксана Бондар  вперше зачитала свій власний вірш “Стежка”. Лебедєва Настя також зачитала свій вірш. Волонтери  “Церебралу”  показали чудові номери “Дог - шоу”, “Лебедине озеро”, а також черепаха Тартила у виконанні Ані  Ременнік. Мама Алани під час перебування в таборі написала вірш про “Берегиню” та прочитала його на вечорі.  Закінчився концерт чудовою виставою – відео кліпом “Пісня про “Берегиню” у виконанні загону “Пітарди” Оболонського району.
Потім була  остання дискотека. Було дуже весело і водночас сумно. Навіть природа сумувала разом з нами, пішов сильний дощ.
Р.S
Є райський куточок серед прадавніх зелених лісів Пущі – Водиці. І славиться він не тільки чистим повітрям, голубими озерами, кришталево - чистою водою джерел, величними деревами  та квітучими клумбами. Славиться він тим, що кожного літа перетворюється   на гомінкий  острівець Надії, Добра та Любові.
А називається  цей райський куточок “Берегиня”. Що ж таке “Берегиня” для нас і наших дітей?
Це не тільки чудовий відпочинок   та лікування. Це неначе ковток свіжого повітря  під час пекучої спеки чи промінець сонця в темноті гнітючої ночі Це “те”, чого ми чекаємо цілий рік.
Це зустріч із старими друзями та знайомство з новими, можливість відчути  себе  “зіркою” під час вечірок та дискотек, нагода проявити свої здібності в різних гуртках.
А найголовніше, що тут ніколи не буває сумно та самотньо, і не має того “вільного” часу, коли ти не знаєш, куди себе подіти і чим зайнятись.
В таборі кожної хвилини ти відчуваєш, що ти потрібен, що без тебе і тільки без тебе, не відбудеться концерт чи вистава. Тут кожної миті маєш відчуття причетності до загальної справи.
         Але, на жаль, час швидко промайнув  і все це, залишиться  тільки в спогадах. І знову ми цілий рік будемо мріяти про тебе “Берегиня” !
Спасибі тобі “Берегиня” за те , що ти Є!
До нових зустрічей!!!

Чередниченко Людмила (мама дівчинки, яка має особливі потреби. Вірш написаний під впливом перебування в “Берегині” )

ОДА БЕРЕГИНІ
                            На дарма тебе Берегинею звати.
                            Ти всіх нас приймаєш , як рідна мати.
                            Спасибі тобі за турботу і ласку.
                            Ці дні провели ми,  неначе у казці.
                            Ми вдячні тобі за обіди смачні.
                            За диско, за різні розваги.
                            Спасибі за все “Берегиня” тобі
                            Ти вмієш згуртувати ...
                            Багато в нас друзів стало тепер,
                            Сподобалось в таборі бути.
                            І ми б всі хотіли багато разів
                            Сюди повернулись ....


Головний спеціаліст відділу
соціальної роботи Солом’янського РЦССМ                         Татарінова Л.А.



Відгуки  батьків додаються.

Немає коментарів:

Дописати коментар