четвер, 20 серпня 2015 р.

Архів. Інтегроване оздоровлення "Разом заради розвитку", ІІІ зміна 2003 рік

Пам'ятаю, що важкуватою була зміна.  Все літо ЦССМ організовували різні табори для різної категорії дітей та молоді. І вже на цю зміну знайти достойних волонтерів (волонтер міг їхати тільки один раз за літо) було складно. Але молодий  соціальний педагог Лисенний  Егор з покладеним на нього відповідальним завданням впорався). Звіт  від Егора без змін. Таке воно життя). Перші абзаци можна не читати, вони однакові (бо цілі і завдання залишалися однаковими для різних учасників).
Творчий звіт
за ІII спеціальну літню оздоровчу зміну
в ОЗК “Берегиня” з 18 липня  по 31 липня 2003

Позитивні сторони.
Оздоровча зміна в ОК “Берегиня” почалася 18 липня в ОЗК “Берегиня”, за адресою м. Київ, вул. Юнкерові 20.

Організація літнього оздоровлення різних категорій дітей та молоді є одним з пріоритетних напрямків  діяльності системи центрів соціальних служб для молоді. Особливо важливим є оздоровлення дітей та молоді з функціональними обмеженнями, які не оздоровлюються організаціями соціального забезпечення. І тільки за сприяння ЦССМ в ОЗК “Берегиня” можливе оздоровлення таких  дітей та молоді з вадами фізичного та розумового розвитку.
В умовах літнього табору, який проходив в “Берегині” склалися сприятливі умови для соціально – педагогічної, психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями та їх батьків (супроводжувачів). Спільна діяльність молодого покоління (волонтерів) з фахівцями соціально–педагогічної роботи, передача знань, досвіду, дозволяє дітям та молоді оволодіти навичками соціально – активної особистості, проходити процес соціалізації. Соціально – реабілітаційні програми в умовах 14 денної табірної оздоровчої зміни дітей та молоді з функціональними обмеженнями та волонтерами враховували  такі особливості в роботі: добровільність, своєчасність, персоналізація та повага, активізація  клієнта, комплексність.
Мета оздоровчої зміни: оздоровлення дітей та молоді з функціональними обмеженнями в умовах літнього табору. Створення умов для соціалізації, інтеграції дітей та молоді з функціональними обмеженнями, розкриття їх творчого потенціалу.
Основні завдання:
-         Організація оздоровлення, відпочинку та змістовного дозвілля дітей, підлітків  та молоді з функціональними обмеженнями;
-         Психолого – педагогічна підтримка та допомога дітям, підліткам та молоді з функціональними обмеженнями у самопізнанні самореалізації.
-         Створення сприятливих умов для соціалізації, інтеграції дітей та молоді з функціональними обмеженнями, розкриття їх творчого потенціалу.
Основні моменти організації та діяльності зміни:
Для досягнення поставленої мети та основних завдань II оздоровчої  зміни  в “Берегиня” та організації роботи зміни був затверджений  наступний штаб:
Керівник зміни – Лісений Є.О.
Заступник з програмного забезпечення – Барладим В.М.
Заступник по роботі з волонтерами – Клімчук З.Д.
Заступник з питань харчування – Федоренко О.О.
Керівник зміни координував діяльність штабу, розподіляв функціональні обов’язки та контролював їх виконання. Проводив наради для штабних працівників та керівників груп. Керівником також була розроблена дислокація груп, робота проектів, розміщення штабної оселі, оформлення  необхідної документації. Протягом зміни постійно вирішувались організаційно – фінансові питання. Всі питання з організації  та проведення ІІI оздоровчої зміни були вирішені досить успішно.
Заступник з програмного забезпечення склала програму ІII оздоровчої зміни “Разом заради розвитку”  з 18 липня по 31 липня, в якій  визначила тематичні дні, слідкувала за виконанням програми зміни та дотримання всіх режимних моментів.. Організовувала поздоровлення іменинників, нагородження учасників ігор, фестивалів, лінійок, концертів. Підготувала дипломи для нагородження учасників зміни в різних заходах, що позитивно плинуло на емоційний стан дітей та молоді, які отримували ці дипломи Програма табору мала тематичні дні, які мали за мету емоційно прикрасити життя табору та  націлити учасників зміни на виховний процес. Програмою були передбаченні певні поточні зміни в зв’язку з певними погодними умовами тому вдалося уникнути ускладнень та максимально використати вільний час для ігор, змагань, конкурсів тощо.
Заступник по роботі з волонтерами координував роботу з волонтерами. Слід відзначити, що більшість волонтерів (7 чоловік з 10) є членами СТК “Березіль” і весь свій час присвятили підготовці до Міжнародних змагань. Тому заступник по роботі з волонтерами виконував роботу “за всіх волонтерів” і приймав активну участь у проведенні творчих вечорів, змагань, конкурсів тощо.
Протягом зміни працював гурток радіосправи. Керівник гуртка Шпак В.М. волонтер від громадської організації “СПОК”.  Діти з інтересом відвідували заняття. Всього за зміну пройшло 12 занять, які відвідували постійно 10 дітей. По закінченню діти отримали значки та дипломи.
Слід відмітити, що штаб приклав багато зусиль для створення святкової, доброзичливої атмосфери під час перебування дітей та молоді з функціональними обмеженнями в “Берегині”,  про що свідчать відгуки дітей та батьків.
Програма.
Під час ІІІ оздоровчої зміни вся програма була спрямована на задоволення потреб дітей та молоді з функціональними обмеженнями, здебільшого це діти з розумовими вадами, тому й програма була специфічною. Вона була розрахована на те щоб діти самостійно, без допомоги волонтерів та батьків, вирішували завдання змагань, створювали конкурсні номери та відповідно до них костюми.
Були проведенні наступні масові заходи: День індіанця (22.08), Малі олімпійські ігри (24.08), Казковий світ (20.08), Міс та містер Берегиня (26.08). Кожний день мав певний нахил, певну орієнтацію, але іноді не вдавалося організувати дітей з розумовими вадами до участю в них. Активні учасники цих заходів були відзначенні дипломами та отримали цінні подарунки.
Більш за все дітям сподобалися групові виході до озера (21, 23, 25, 29.08). Під час цих виходів координатор зміни залишав в санаторії за себе одного з заступників, а сам ставав інструктором з плавання.
Також запам’ятався останній вогник. В останній вечір зміни (30.08) всі учасники оздоровлення (за винятком тих хто пересувався на візках, в зв’язку з тим що їх супроводжуючі відмовилися “тягнути дітей в ліс”) зібралися в лісі навколо вогнища. Діти та молодь з функціональними обмеженнями як справжні туристи смажила собі сардельки та гуртом співали пісні під гітару.

Кількість учасників.
Район, організація
К-сть дітей
К-сть супров.
К-сть волонтерів
Керівник
Всього
путівок
1.       
Особлива Дитина
6
4

1
10
2.       
Паралізована Дитина
6
2

1
8
3.       
АІК
6
2
1
1
9
4.       
Березіль
8

7
1
15
5.       
Крок у майбутнє
4
3

1
7
6.       
Фактор
6
1

1
7
7.       

Сонячний промінь

12
1

1
13
8.       
Трамлін
7


1
7
9.       
УТОГ
18


1
18
10.   
Клієнти КМЦССМ
13
1


14
11.   
Організатори



7


Всього
84
14
8
16


Всього путівок
86
22

108

Негативні сторони.
На превеликий жаль відсутність якісного волонтерського загону який би був спроможний працювати з усіма категоріями молоді з інвалідністю призвело до втрати ефекту соціалізації. Саме гасло “Разом заради розвитку” яке мало за мету підкреслити єднання волонтерів та молоді з інвалідністю заради спільного розвитку потроху почало виглядати як “Ті самі, з тими самими, у тому самому” (з 86 дітей-інвалідів 14 приїхало з супроводжуючими).
Організація окремої групи з клієнтів ЦССМ призвело до того що ця група менш за всі інші групи приймала участь в масових заходах. Призначення керівника цієї групи було не можливе в зв’язку з тим що ніхто з потенційних претендентів на цю посаду не бажав брати на себе відповідальність за життя решти.



Координатор ІІІ зміни                                               Є. О. Лісений



Немає коментарів:

Дописати коментар