четвер, 20 серпня 2015 р.

Звіт про проведення Першого міського форуму батьків, що виховують дитину з інтелектуальною недостатністю. 2004 рік

Публікую, бо в нашій державі є люди, яким дуже зручно за допомогою маніпуляцій говорити що тільки вони працюють з конкретною категорією. І чому такий звіт знайшла в архіві? Ще КЦССМ фінансував з 1997 по 2005 роки їх програми. І ні слова про це. Не дивуюсь, що  наш перший директор (який після автоаварії має ментальні порушення) з дошки пошани вже знятий. Таке буває. Але дивно для громадської організації захисту прав і інтересів. Хоча особисто для мене перелічені вчинки  говорить самі за себе. 


       Згідно проголошеного в Україні Року сім’ї та відповідно до Розпорядження Кабінету Міністрів України від 25 серпня 2004 р. № 619-р “Про затвердження Концепції соціальної адаптації осіб з розумовою відсталістю” Київський міський центр соціальних служб для молоді виконавчий орган Київської міської ради  за ініціативи батьків громадських організацій: БТ “Джерела” та Спеціальна Олімпіада України було проведено Перший міський форум батьків, що виховують дитину з інтелектуальною недостатністю. Захід відбувся: 27 жовтня 2004 року з 17.00-19.00 в Київському міському будинку вчителя, вул. Володимирська,57.
Мета форуму: презентація моделі комплексної соціальної, соціально-реабілітаційної роботи з дітьми та молоддю з інтелектуальною недостатністю, просвітництво батьків та активізація об’єднання зусиль батьків для ефективного вирішення проблем осіб із інтелектуальною недостатністю в ході проведення форуму було досягнуто.

На форумі було сформовано пропозиції до Кабінету Міністрів України щодо вивчення та  використання київського досвіду впровадження системи соціальної адаптації осіб із розумовою відсталістю та підготовлено відповідне звернення до Уряду за підписами батьків-учасників форуму.
На форумі було присутніми 200 осіб – батьків, які виховують дитину з інтелектуальною недостатністю, спеціалісти спеціалізованих соціальних служб “Соціально-реабілітаційний центр для дітей та молоді з функціональними обмеженнями”, представники громадських організацій інвалідів: “Виноградар”, Школа-життя”, “Сонячний промінь”.
В роботі форуму брали участь: Начальник департаменту з питань дитинства Міністерства у справах сімей, дітей та молоді Поробок Валентина Михайлівна; Кандидат психологічних наук, старший науковий співробітник Центру практичної психології та соціальної роботи, завідуюча центральною психолого-медико-педагогічною консультацією при Міністерстві освіти та науки України Обухівська Антоніна Григорівна; В.о. начальника відділу державних та регіональних допомог Головного управління соціального захисту населення та обслуговування інвалідів і ветеранів Шицька Валентина Володимирівна; Заступник директора Інституту корекційної  педагогіки та психології Національного педагогічного університету ім..П.Драгоманова Чепурная Людмила Григорівна; Кандидат педагогічних наук, доцент кафедри корекційної педагогіки та спеціальної психології Національного педагогічного університету ім..П.Драгоманова Шульженко Діна Іванівна; Президент Спеціальної Олімпіади, академік НАНУ Комісаренко Сергій Васільович; Національний директор Спеціальної Олімпіади України Слінівчук Констянтин Сергійович.
В ході проведення форуму було організовано консультативні пункти де батькі мали змогу оперативно отримати відповіді на теми: “Опіка та піклування” – консультант Начальник департаменту з питань дитинства Міністерства у справах сімей, дітей та молоді Поробок Валентина Михайлівна; “Медико-психолого-педагогічна комісія” – консультант Кандидат психологічних наук, старший науковий співробітник Центру практичної психології та соціальної роботи, завідуюча центральною психолого-медико-педагогічною консультацією при Міністерстві освіти та науки України Обухівська Антоніна Григорівна; “Питання адресної допомоги” – консультант В.о. начальника відділу державних та регіональних допомог Головного управління соціального захисту населення та обслуговування інвалідів і ветеранів Шицька Валентина Володимирівна; “Участь осіб з розумовими вадами у спеціальному олімпійському русі” – консультант регіональний директор СОУ Підварко Андрій Анатолійович. Спеціалістами відділу соціальної роботи з дітьми та молоддю з функціональними обмеженнями КМЦССМ проведено анкетування батьків-учасників форуму.
В другому блоці роботи форуму було розкриті питання соціальної реабілітації засобами мистецтва через організацію спеціальних театральних студій з досвіду Польщі.- доповідали спеціалісти, інструктора Польської програми “Непроторена стежина” – Михал Стовацький, Агнєшка Ярова.
Психолог, молодший науковий співробітник центру практичної психології , голова правління ГО “Паростки, спеціаліст-психолог ССС “Соціально-реабілітаційний центр для дітей та молоді з функціональними обмеженнями”Солом’янського РЦССМ Бастун Н.А. представила доповідь на тему сексуального виховання в сім’ї особи з інтелектуальною недостатністю. В ході обговорення цього питання батькі виявили зацікавленість та запропонували провести цикл занять з даної проблематики.
В ході обговорення питань щодо вирішення проблем інвалідів з розумовими вадами та їх сімей, за ініціативою батьків-учасників форуму було прийнято рішення проводити відповідні форуми не рідше одного разу на три місяці та підіймати проблемні питання концентруючись максимально на двох, за процедурою проведення встановити регламент доповідей та обговорень.
Другий київський міський форум батьків що виховують дитину з інтелектуальною недостатністю вирішено проводити в лютому 2005 року.
Мета та завдання в ході проведення Першого київського міського форуму батьків що виховують дитину з інтелектуальною недостатністю досягнуто повністю, матеріали щодо його організації зберігаються в орг.відділі, анкети та робочі матеріали підготовки і проведення заходу зберігаються в відділі соціальної роботи з дітьми та молоддю з функціональними обмеженнями. Враховуючи вищевикладене  прошу зняти з контролю наказ №448 від 20.10.04.

Немає коментарів:

Дописати коментар