пʼятницю, 21 серпня 2015 р.

Ходотон на вул.Хрещатик за соціальною акцією «Місто, де зручно всім»


ЗВІТ

про проведення Ходотону на вул.Хрещатик
за соціальною акцією «Місто, де зручно всім»
13 травня 2006 року

 

            На виконання Розпорядження КМДА № 781 від 19.04.2006 р. «Про відзначення Міжнародного дня сім’ї», наказу КМЦСССДМ від 06.05.2006 Р. № 264 «Про реалізацію заходів до Дня сім’ї в територіальній громаді м. Києва «За добробут київськиї родин», наказу КМЦССМ № 430 від 6 липня 2005 року «Про хід реалізації міської соціальної акції «Місто, де зручно всім» в 2005 році»  було організовано 13 травня 2006 року на вул.Хрещатик з 11.00-14.00 Ходотон осіб з функціональними обмеженнями. 

Програмою заходу було: ходотон, організація спортивних змагань для дітей та молоді, що користуються інвалідним візком «Старти надій», організовано роботу інформаційного намету про надання соціальних послуг сім’ям, що виховують дітей та молодь з ф/о «Київська громада - проти дискримінації дітей та молоді з ф/о», презентацію подолання архітектурних перешкод осібами, що користуються інвалідним візком, участь представників громадських організацій інвалідів та творчообдарованих дітей та молоді з ф/о (учасників 14 фестивалю творчості «Повір у себе») в концертно-інформаційній програмі.


Мета: привернення уваги територіальної громади міста до проблем осіб з інвалідністю, створення умов  для  вільного  доступу  людей  з   обмеженими фізичними  можливостями  до  об'єктів  житлового  та  громадського призначення, що сприятиме  інтеграції  у  суспільство  значної  частки населення, дасть змогу створити умови для залучення їх в усі сфери суспільного життя.
Завдання:
  • Залучити до акції громадські організації інвалідів, ЗМІ, публічних осіб, керівництво міста, державних службовців, науковців, спеціалістів, волонтерів, молодь;
  • Привернути увагу осіб, що приймають рішення до виконанння нормативно-законодавчої бази щодо забезпечення рівних можливостей осіб з сенсорними, фізичними та інтелектуальними обмеженнями;
  • Привернути увагу суспільства до забезпечення прав осіб з інвалідністю.

         Організаторами зазначених завдань були: Київський міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, Благодійний Фонд «Музика дітям», НДО «Відродження-АРС», «Спеціальна олімпіада в Україні», «Церебрал», БТ «Джерела», «Фонд розвитку та впровадження комп’ютерних і інформаційних технологій для інвалідів АІК», Федерація інвалідного спорту.

          
  До заходу залучено: ГО «Родина», «Долоні», «Крок до світла», «З любов’ю до життя», «Інтеграція», Всеукраїнська профспілка працездатності інвалідів, «Голосієво», РІД, «Каштани Києва», МГО «Ірида», «Сонячне коло», «Школа Життя», МГО «Віта». Всього 21 громадських організацій місцевого рівня. Також, студенти Університету Україна.
            В ходотоні взяло участь за реєстрацією 631 особа, по ходу Ходотону по вулиці приєднувалися громадяни, особи з інвалідністю, що  запізнилися. В ходотоні взяли участь представники неурядових громадських організацій: діти, молодь, особи, що користуються інвалідним візком, батьки, члени сімей, спеціалісти соціальної роботи, волонтери, молодь міста.  Учасникам ходотону роздавалися наліпки «За рівні права та рівні можливості». Попереду колони учасників йшов колектив барабанщиць, що запросили співорганізатори акції БФ «Музика дітям». Маломобільних учасників акції було привезено 5 низкополими автобусами за попередньо складеним графіком за кошти КМЦСССДМ.
           
 З 11.00-13.30 працював намет з консультаціями та роздачею інформаційного матеріалу «Київська сім’я – проти дискримінації дітей, молоді з функціональними обмеженнями», відвідувачам надавалася інформація про форми роботи з сім’ями, які виховують дітей, молодь з ф/о. Люди зверталися за інформаційною допомогою з проблем виховання дітей та молоді з ф/о, проблем навчання та працевлаштування, реалізації соціальних програм (м.Харків). За роботу намету відповідала керівник МССС «Центр соціально-психологічної допомоги людям з обмеженими можливостями» Прокопова Т.М.
           
В інформаційно-концертній програми прозвучали виступи на тему рівності прав осіб з ф/о: директора КМЦСССДМ Шендеровського К.С., засновника БФ «Музика дітям» Полунєєва Ю.В., Голови правління БТ «Джерела» Кравченко Р.І., НДО «Відродження-АРС» Марусевич І.М., НДО «Світ на дотик» Шелаєва В. Діти та молодь з інвалідністю Колтун О., Вишневський О, група осіб з РВ демонстрували мистецтво У-ШУ, хореографічна група з Оболонського РЦ. За цю ділянку відповідала Дмитрієва М. (Соломянський РЦСССДМ).

            Спільно з Спеціальною Олімпіадою в Україні були проведені спортивні рекреаційні змагання «Старти надій» для осіб, що користуються інвалідним візком. В змаганнях взяло участь 25 осіб з районів міста:

район
ПІ
рік народження

  1.  
Голосіївський
Бондаренко Юлія
1990

  1.  
Костюченко Михайло
1984

  1.  
Монукало Євген
1980

  1.  
Петров Сергій
1974

  1.  
Дарницький
Докійчук Марія
1997

  1.  
Прищепа Олександр
1984

  1.  
Деснянський
Вишневський Віктор
1986

  1.  
Дніпровський
Дубішин Антон
1989

  1.  
Пантєлєєва Юлія
1979

  1.  
Оболонський
Калько Марія
1993

  1.  
Мельніков Діма
1982

  1.  
Подільський
Самбурська Олександра
1998

  1.  
Шкура Євгенія
1998

  1.  
Младзіновський Олександр
1988

  1.  
Гарманчук Володимир
1996

  1.  
Печерський
Ярошенко Ірина
1986

  1.  
Солнцев Сергій
1998

  1.  
Святошинський
Корх Олександр
1979

  1.  
Маслов Роман
1982

  1.  
Соломянський
Кондратенко Оксана
1996

  1.  
Коваленко Ганна
1996

  1.  
Самсонов Денис
1990

  1.  
Шевченківський
Гарбуз Наталія
1980

  1.  
Титаренка Катерина
1981

  1.  
Мельніков Дмитро
1985
           


Всі учасники нагороджені дипломами КМЦСССДМ та цінним подарунком (настільний годинник), як спонсорська допомога Київського годинникового заводу. Ще 14 осіб, що користуються візками взяли участь в окремих спортивних вправах. За змагання відповідальна залучений спеціаліст МССС «Центр соціокультурного розвитку дітей та молоді з функціональними обмеженнями» Устименко Н.Ф.
            В демонстрації подолання архітектурних бар’єрів брало участь 15 осіб, що користуються інвалідним візком. Імітатори сходин, порогів, рельсів предоставила НДО «Відродження-АРС». Інвентар було перевезено з Мінського шосе,10-б за кошти КМЦСССДМ та за допомогою волонтерів. Відповідальний: залучений спеціаліст МССС «Центр соціокультурного розвитку дітей та молоді з функціональними обмеженнями» Скоренко Д.М.
            Діяльність волонтерів організовувала залучений спеціаліст МССС «Центр соціокультурного розвитку дітей та молоді з функціональними обмеженнями» Римарчук Т.А. на таких ділянках: перевезення обладнання, встановлення намету, супровід учасників в автобусах, супровід колони Ходотону, анкетування громадян з з питань їх відношення до інтеграції осіб з інвалідністю. Заповнено 120 анкет (на звітній період йде обробка анкет). Всього 99 волонтера (з них: 75 – РЦСССДМ, 12  - студенти Університету Україна, 12 – агенція «Разом заради розвитку» КМЦСССДМ).

     До організації заходу залучено спеціалістів РЦСССДМ: Дніпровського – організація реєстрації учасників ходотону, Солом’янського – шикування колони учасників Ходотону, організація концертно-інформаційної програми: Деснянський, Оболонський, Дарницький – участь в інформаціно-концертній програмі.

            Захід досяг своєї мети. Учасники дякували організаторів заходу за можливість взяти участь в ходотоні, концерті, спортивних змаганнях, прогулятися Хрещатиком та поспілкуватися.           
            В ході підготовки зазначених заходів було проведено 3 робочі зустрічі з залученням спеціалістів РЦСССМ та НДО м.Києва.


            Захід висвітлювали ЗМІ:
  • ТБ «5 канал» - прямі включення з заходу, служба новин;
  • НТВ ТБ;
  • ТРК «Київ» - новини;
  • Журнал «Профіль»;
  • Газета «Молода Україна»;
  • Газета «Сегодня»;
  • Журнал «Соціальне партнерство».

            В рамках Ходотону та соціальної акції «Місто, де зручно всім» 5 травня 2006 року в День європейської боротьби проти дискримінації інвалідів в прес-агенстві «ІНТЕРФАКС» проведена прес-конференція.  Співорганізатор заходу БФ «Музика дітям».
В прес-конференції взяли участь:
ПІП
посада
Установа/організація
Висвітлиння теми

  1.  
Шендеровський Костянтин Сергійович
директор
Київський міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді
1. Ідеологія КМЦСССДМ
2. Рівні права
3. Відкритість суспільства

  1.  
Полунєєв Юрій Володимирович
засновник
Благодійний Фонд Ю.Полунєєва «Музика дітям»
Поняття дискримінації та громада

  1.  
Ващенко-Светлорусова Любов Іванівна
керівник
Спеціалізована соціальна служба системи КМЦСССДМ «Центр соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями в Дарницькому р-ні м.Києва»
Презентація слайд-шоу «Місто, де зручно всім»

  1.  
Полозюк Олег Миколайович
юрист
Київський міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді
Нормативно-правова база України та її реалізація.
Поняття безбарєрності.

  1.  
Тимчишина Надія Володимирівна
Голова
Громадська дитяча організація «Крок до світла»
Особливості пересування по місту незрячих та слабозорих осіб, спеціалізовані заклади

  1.  
Кравченко Раїса Іванівна
Голова правління
Благодійного товариства допомоги інвалідам та особам з інтелектуальною недостатністю «Джерела»
Проблеми освіти та самостійного життя

  1.  
Марусевич Іван Миколайович
голова
«Центр реабілітації інвалідів-спинальників «Відродження - АРС» 
Реабілітація

  1.  
Пискунова Наталія Вікторівна
член
Міська громадська організація допомоги та сприяння дітям-інвалідам з дитинства «Церебрал», Спілка громадських організацій інвалідів м. Києва
Спілкування молоді та самореалізація, створення сімї

           
Також, були присутні представники Національної Асамблеї інвалідів України, Київської спілки організацій інвалідів. В прес-конференції взяли участь 19 ЗМІ, всі учасники отримали прес-пакет (підготовленим спеціалістами КМЦСССДМ) з інформацією про акцію, 5 травня, витяг з правозахисних документів ООН, рекомендації спеціалістів КМЦСССДМ для журналістів «Як спілкуватися з особами з ф/о»:
  • ТБ «5 канал»;
  • «Наше радіо»;
  • газета «Українська столиця»;
  • НТН;
  • Газета «Повір у себе»;
  • Газета «Вечірній Київ»;
  • ТБ «1+1»;
  • Kiev 2000. com;
  • Радіо-Київ;
  • ТРК-Київ;
  • JCTV;
  • «Обозреватель»;
  • Укрінфо;
  • Всесвітня служба УТР;
  • «Рабочая газета»;
  • «1+1» Новини;
  • Газета «Сьогодні».
            Приміщення «ІНТЕРФАКС» було надано безкоштовно за сприяння співорганізаторів БФ «Музика дітям».
         
   На заході були присутні журналісти, спеціалісти з РЦСССДМ, представники громадських організації інвалідів, волонтери. Волонтери забезпечили подалання архітектурних перешкод на 3 поверх особам, що користуються інвалідним візком.
Завдання всіх заходів виконано. Зазначений захід забезпечив право осіб з ф/о висловлювати свої думки та соціальну активну позицію щодо забезпечення своїх прав.
16.06.06.
Головний  спеціаліст                                                  Л.Остролуцька




 









Немає коментарів:

Дописати коментар