вівторок, 30 грудня 2014 р.

Приклади молодіжної участі

На зустрічах часто задають запитання: а як відбувається участь в прийнятті рішень в родині, державі? Надаю можливі варіанти. Теоретичні матеріали використані зі Збірки ресурсних матеріалів досвіду реалізації проектів "Участь дітей та молоді в процесах прийняття рішень", ЮНІСЕФ, Київ-2002 рік:
Участь в житті родини - у сім'ї набувається перший досвід участі в процесах прийняття рішень і відбувається розвиток почуття соціальної відповідальності. Сім'я - один з головних інститутів соціалізації особистості, тому участь в ухваленні рішень в родині дуже важливий вид діяльності для дитини і молодої людини. Приклади участі:

  •  сімейні ради на яких вирішуються важливі питання (де і як провести відпустку, планування сімейного бюджету тощо);
  • сімейні доручення (прибирання, догляд за домашньою тваринкою, відповідати на телефонні дзвінки, підготувати творче привітання дідуся тощо);
  • питатися думки у дитини/молодої людини з питань життєдіяльності, вибору, дозвілля тощо:
  • кишенькові кошти.
Участь в житті навчального закладу - школи та інші навчальні заклади можуть стати місце, де молоді люди отримують досвід демократичної участі. Шкільна структура близька до державної і готує молоду людину до активної участі в житті суспільства. Усяке суспільство вимагає від людей розуміння і поваги, певних правил і норм. Важливим питанням для школи, як і для родини, є те, як ці правила виробляються, хто їх приймає і як вони реалізуються. Вироблення і прийняття цих правил повинні відбуватися на принципах справедливості. І цінність справедливості повинна бути вище цінності авторитету дорослих. Недотримання цього підходу швидше за все призведе до того, що в класах відбудеться підміна демократичних понять, традиційне ставлення викладачів та управління у школах залишиться в недоторканності, а участь в організації життя школи буде дуже низьким. Приклади участі:
  •  шкільне самоврядування;
  • доручення в шкільному дитячому колективі (класі);
  • планування позашкільної роботи;
  • підготовка і участь в шкільних проектах (творчих, спортивних, трудових, екологічних, соціальних тощо).
Участь в житті місцевої громади - велику частину свого вільного часу молоді люди проводить в середовищі місцевого співтовариства. Під місцевим співтовариством мається на увазі безпосереднє місце життєдіяльності людини, весь комплекс установ і організацій, послугами, яких він користується. В географічному масштабі місцеве співтовариство - це двір, мікрорайон, район міста. І для того, щоб жителі цього двору чи мікрорайону дійсно відчули себе спільнотою, їм необхідна спільна діяльність за рішенням загальних проблем. Місцеве співтовариство можна розглядати як неформальне громадське об'єднання, яке може послідовно вибудовувати свою місцеву політику. Допомагати дітям, молодим людям і дорослим працювати разом означає сприяти розвитку суспільства. У місцевому співтоваристві набагато менше, ніж у навчальному закладі, всіляких «рамок» і обмежень. І молодіжна ініціатива тут скоріше знайде розуміння і підтримку. Таких прикладів можна привести безліч, можливо, вони не вразять розмахом діяльності і кількістю учасників, але будуть не менш дієві, затребувані і схвалені. Форми участі:
  •  заливку дворового катка;
  • ремонт лавок або споруду шпаківень;
  • прибирання під'їзду чи посадка квітів у дворі; 
  • організація спільного святкування Нового року або дитячого різдвяного свята.
Участь у діяльності громадських організацій - під громадськими організаціями мається на увазі добровільні об'єднання громадян для вирішення конкретних проблем. Участь у діяльності таких організацій дозволяє молодій людині бути причетним до вирішення різного роду проблем як на місцевому, регіональному, так і на національному, і міжнародному рівнях. Приклади участі:
  •  вироблення цілей і завдань організації;
  • розробка ідей та планування власного проекту за рішенням суспільно значущої проблеми;
  • участь в загальних зборах з виборів, звітування організації;
  • участь в опитуваннях, консультуваннях тощо.
Участь в житті держави - реальна участь молодих людей в житті держави починається з досягнення 18-річного віку, коли вони отримують виборче право. Окрім участі у виборах молодь може брати участь в обговоренні законодавчих документів і звертатися до органів державної адміністрації, ініціювати проведення конференцій, круглих столів та інших заходів з обговорення різних питань реалізації державної молодіжної політики. Приклади участі: 
  •  діяльність в національних молодіжних комітетах;
  • участь в форумах молоді;
  • підготовка пропозицій для молодіжних проектів та програм національного рівня.
Участь в житті міжнародного співтовариства - участь у міжнародних програмах та проектах дозволяє молодим людям придбати новий досвід, який надалі збагатить їх діяльність, дозволить розробити власні програми і надасть можливості для подальшої інтеграції в міжнародне співтовариство. Приклади участі:
  •  участь в міжнародних таборах і проектах

Немає коментарів:

Дописати коментар