вівторок, 30 грудня 2014 р.

Круглий стіл «Участь молоді-позитивний досвід. Ми не проблема - ми ресурс»

        27 листопада 2014 в рамках ХХІІІ фестивалю творчості дітей та молоді «Повіримо у себе» пройшов круглий стіл «Участь молоді-позитивний досвід. Ми не проблема - ми ресурс»


Метою заходу було поширення позитивного досвіду участі молоді з інвалідності на різних рівнях: в житті навчального закладу, в житті місцевої громади, громадських організацій, держави та міжнародної спільноти.
Участь – це поняття, основне для будь-якої демократичної системи, а практика молодіжної участі є ефективною формою роботи з молоддю.         Участь молоді в житті суспільства наділяє молодих людей повноваженнями та сприяє знайомству молодих людей з такими поняттями як відповідальність, взаємодія та самовираження. 
Молодіжна державна політика має створити необхідні умови для розвитку повноцінної участі та інтеграції молоді в прийнятті рішень на місцевому та регіональному рівні.
Під час круглого столу було продемонстровано позитивний  досвід учасників фестивалю, який вони реалізували протягом останнього року.  До виступів була запрошена активна молодь з інвалідністю міста Києва: представників громадських організацій, волонтерів РЦСССДМ та представниць студентської та шкільної спільноти.
Своїми виступами учасники хотіли наголосити та довести, що молодь, в тому числі і молодь з інвалідністю, є великим ресурсом для суспільства, а не проблемою. Виступали:   


Валентина Сухарь, президент благодійного фонду «Юніті», доповідь на тему: «Від молодіжної ініціативи до самостійного проекту «Биттясерця» (див.презентацію)

Ольга Воложенинова, президент спеціалізованої школи-інернат №15, доповідь на тему: «Участь молоді в житті навчального закладу» (див.презентацію)

Вікторія Антонович, член благодійного фонду «АІК», учасниця освітнього проекту «Спікерське Бюро», доповідь на тему: «Участь молоді з інвалідністю у житті громади на прикладі проекту "Спікерське Бюро (див.презентацію)



Добруцька Олена, Журналіст, редактор, автор, доповідь на тему: „Віра в себе - рушійна сила, на шляху до досягнення своєї мети” (див.автобіографію)

Ресенчук Юлія, Президент Благодійного фонду розвитку комп'ютерних та інформаційних технологій для інвалідів "АІК", доповідь на тему: «Результати діяльності Благодійного  фонду розвитку комп'ютерних та інформаційних технологій для інвалідів "АІК"(див.відео....)

Леоніда Пономарьова, студентка КНУ ім. Т.Шевченка, учасниця освітнього проекту "Спікерське бюро", доповідь на тему:  «Реалізація у професійному житті»

Костянтин Омельченко,  волонтер РЦСССДМФОСолом’янського району, доповідь на тему «Творчість як інструмент взаємодії. Проект «Танці з педагогами» (див.відео...)

Бутенко Надія, Волонтер Шевченківського РЦСССДМ, доповідь на тему: «Творча реабілітація дітей та батьків в умовах лікувальних закладів» (див.презентацію)

Кузьменко Людмила, Студентка НПУ ім. М.П. Драгоманова, доповідь на тему: «Поїздка людей з особливими потребами в Бельгію «Мій спосіб змінити світ» (див.презентацію)

На круглий стіл  також були запрошені почесні гості та експерти: Колобова Ярослава Валеріївна (заступник директора Київського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді), Остролуцька Лариса Іванівна (спеціаліст КМЦСССДМ, організатор фестивалю), Козловський ОлександрАнатолійович (президент, Благодійного фонду «Родина милосердя»), Токар Ярослава Сергіївна (Председательправления ВБО «ВО «Крылья»), Кочерга Олег Анатолійович (лідер політичної партії «Сила людей»), Кур’янов Сергій Володимирович (президент Всеукраїнської благодійної організації „Даун Синдром”), Кузнєцова Вікторія Ігорівна (МГО «Міжнародний центр розвитку і лідерства»), Руслан Бахтиєв(Просвітницький благодійний проект «Избранны дети»), Марценківський Олег Олександрович (народний артист України, композитор, постійний член журі фестивалю „Повіримо у себе”), Горвад Любов Богданівна (член журі фестивалю „Повіримо у себе”, Голова правління Міжнародної освітньо-культурної асоціації) , Евгенія Паничевська, голова Асоціації батьків дітей з аутизмом,  а також директора і спеціалісти РЦСССДМ, директора та соціальні робітники РЦСССДМФО.
Гості та експерти круглого столу висловили свої враження від почутих доповідей, внесли пропозиції щодо майбутнього партнерства та підняли такі питання як : «Інформаційна стратегія громадських організацій щодо популяризація позитивного образу людей з інвалідністю», «Розвиток партнерських зв’язків між громадськими організаціями».
Як підведення підсумку, модератор круглого столу Анастасія Шелухіна, зачитала резолюцію (див.зміст) від учасників.За пропозицією пана Сергія Кур’янова резолюцію було підписано всіма учасниками круглого столу  та поширено серед членів громадських організацій, державних структур, що працюють з молоддю, в Інтернеті (соціальні мережі, спеціалізовані сайти, на сайтах партнерських організацій).  
Таким чином, проведення даного заходу є позитивним досвідом для учасників круглого столу: це практика публічного виступу, вміння донести свою думку, поділитись та побачити досвід інших учасників, відчути приналежність до групи активної молоді з інвалідністю міста Києва . Деяким з учасників було запропоновано партнерську підтримку від гостей таекспертів фестивалю.
В свою чергу це також є цінний досвід для гостей та експертів заходу, представників громадських та державних організацій. Так як вони працюють з людьми з інвалідністю, в тому числі з молоддю, для них виступи учасників мали показати, що молодь є ресурсом, а не проблемою і при розробці програм чи проектів для людей з інвалідністю вони мають робити не тільки для них, а разом з ними.

Для організаторів можуть бути цінними такі поради:
-  поширення інформації о проведенні даного заходу серед більшого кола потенційних гостей , експертів, ЗМІ
-       зробити захід більш інформаційно привабливим для ЗМІ
-       збільшити кількість запрошених організацій, що працюють з молоддю (з цільовою аудиторією з тематики круглого столу)
-         подумати над більш привабливим та «живим» форматом заходу (наприклад, дебати /відкритий простір та інш.)
-         врахувати організаційні недоліки

Немає коментарів:

Дописати коментар