четвер, 20 листопада 2014 р.

Історія Київського фестивалю творчості "Повіримо у себе". Коротко.

         В січні 1993 року в місті Києві вперше відбувся фестиваль творчості дітей з інвалідністю “Повір у себе”. 100 дітей з різними функціональними обмеженнями з інтернатів міста та товариства “Церебрал” зібралися на п’ять днів на Різдвяні канікули щоб продемонструвати свої творчі вміння.

         Започаткувала  фестиваль Спілка дитячих та юнацьких організацій міста Києва (СПОК) при сприянні Комітета у справах сім’ї та молоді міста.
І, ІІ, ІІІ фестивалі “Повір у себе” проходили у профілакторії “Сосновий бір” (Житомирське шосе, 18). У програмі: святкові концерти, зустрічі з творчою інтелігенцією, заходи в загонах, творчі майстерні тощо. Спільне проживання та участь у програмі фестивалю дітей-членів дитячих громадських організацій СПОК та дітей з інвалідністю різних нозологій сприяли налагодженню дружніх стосунків між всіма учасниками фестивалю.
         Якщо перші фестивалі проводилися тільки з метою залучення дітей із різними порушеннями до активного життя, то починаючи з IV фестивалю стала більш складна мета: об’єднати дітей різних за своїм фізичним станом для проведення спільних справ. Фестиваль 1996 року вперше пройшов під девізом “Разом заради розвитку!” Розвитку своєї особистості! Розвитку свого колективу! Розвитку своєї сім’ї! Розвитку своєї держави!
         І тому, фестиваль навить, трішечки змінив свою назву: не “Повір у себе”, а “Повіримо у себе”. Ми, всі разом, і тому зможемо вирішити всі наші проблеми.
         Фестиваль започаткував волонтерський рух під девізом “Разом заради розвитку”, коли члени дитячих  організацій СПОК  відвідували своїх друзів з інтернатів міста чи громадських товариств протягом року. Організатором фестивалю були Спілка дитячих та юнацьких організацій міста Києва та Соціальна служба для молоді КМДА.
         В період підготовки VI фестивалю (1997 рік) в 9 районах міста (із 14 на той час) відбулися районні фестивалі творчості, і як підсумковий тур – міський фестиваль, який  зібрав 300 учасників. Вперше фестиваль відвідали делегати з областей України: Київської, Чернігівської, Черкаської.
         VII фестиваль (1998 рік) зібрав 690 учасників: з 12 інтернатів міста, 16 громадських товариств, 10 областей України, 28 дитячих організацій СПОК. Під час проведення фестивалю відбулася перша конференція волонтерів за участю мера міста Омельченко О.О., і всі мали змогу прийняти участь у 27 проектах фестивалю. Фестиваль проходив зразу в двох таборах “Вумовець” та “Берегиня” (с.Пуща-Водиця, вул.Юнкерова,18-20), концерти проходили одночасно на двох сценах.
VIIІ фестиваль (1999 рік) збирає старих і нових друзів. І знову фестиваль змінив своє гасло: “Фестиваль  творчості та дитяча муніципальна асамблея “Моє місто -  моя турбота”, що проходить під патронажем мера м.Києва О. Омельченко. З нагоди десятої річниці прийняття Конвенції ООН "Про права дитини” та проголошення Міжнародного року волонтера,  з метою залучення дітей до активного життя, формування моделі розвитку міста в третьому тисячолітті. Усіх учасників об’єднує одне – турбота про дітей та молодь, про завтрашній день нашого міста, нашої країни, людства в цілому. Ми покладаємо великі надії на тих, кому сьогодні 10, 15, 20 років. Їм належить майбутнє, вони будуть його господарями. Фестиваль відвідали делегації 14 областей України, 690 учасників.
         ІХ фестиваль (2000 рік) творчості дітей з функціональними обмеженнями “Повіримо у себе”  проходив в ОЗК “Берегиня”. Відкриттям цього фестивалю було номінація “Дитина року”, за яку змагались всі учасники, навіть волонтери. А для батьків вперше відкрила двері “Школа батьків” .
         В 2002 році фестиваль проходив двічі. Х фестиваль – традиційно, на різдвяні канікули, 5 днів в таборі. Фестиваль не був благодійним святом, тільки оглядом та конкурсом талантів із середовища дітей з функціональними обмеженнями. Фестиваль являє собою довгострокову програму соціальної адаптації дітей з особливими потребами, залучення дітей з інвалідністю до активного життя, активного спілкування з оточенням, залучення  окремих категорій дітей та молоді до суспільно-корисної праці, розвитку волонтерського руху.
 А ХІ фестиваль  мав вже зовсім нову форму проведення і нову назву: “Барви надій”.       Перший  тур фестивалю “Барви надій” проходив в усіх районах міста за  6 номінаціям в листопаді. Переможці районних турів зібрались 2-3 грудня в Театрі юного глядача на Липках, на міському турі фестивалю, відбулися виставка творчих робіт та концерт лауреатів. Організатор фестивалю вперше тільки центри соціальних служб для молоді міського та районних рівнів.
ХІІ фестиваль (2003 р.) вперше став фестивалем дітей та молоді з функціональними обмеженнями “Повір у себе” з гала-концертом “Барви надій”. Учасники змагалися в двох вікових категоріях (до 18 та від 18-28 років), за 8 номінаціями у двох турах (районному та міському). Фестиваль вперше охопив 1500 учасників. ХІІІ фестиваль (2004 р.) проходив за концепцією попереднього фестивалю.
         XIV фестиваль «Повіримо у себе» (2005 р.) знову змінює свій формат. Тепер після районних турів фестивалю,  маломобільні діти та молодь отримали можливість три дні провести в таборі на майстер-класах з професіоналами з різних видів творчості та мистецтва. А через тиждень всі переможці районних турів та учасники майстер класів зустрінулись на заключному гала-концерті фестивалю «Мрії збуваються». Чому саме «Мрії збуваються»? Тому що три останніх роки діти та молодь мріяли про можливість зустрітися на фестивалі в таборі для спілкування та обміну досвіду. На фестиваль завітали: Ніна Матвієнко, соліст гурту «Океан Ельзи» Святослав Вакарчук,  солістка гурту «Таліта Кум»  Юлія Міщенко,  гурт «Іграшки», Аліна Гросу, балет «КВЕСТ», Антон Копитін.  В такій формі проходили наступні два фестивалі.
         XVIІ фестиваль (2008 р.)  -  проходить за звичайною програмою. Районні тури з професійними журі, міський тур. Учасники змагаються у 8 номінаціях, 13 підномінацій у двох вікових групах: діти, молодь. Переможці з Деснянського ЦСПРДМФО відвідали Міжнародний фестиваль творчості „Крила дитинства” у м.Мінськ, Білорусь.
XVIІІ фестиваль (2009 р.) -  вперше гала-концерт „Мрії збуваються” відбувся у приміщенні колонної зали Київської міської державної адміністрації.
ХІХ фестиваль (2010 р.) –  міський тур було проведено в приміщенні Міського палацу дітей та юнацтва (вул.Мазепи,13). В цьому році ввели нову номінацію „Нерукотворне мистецтво”, яка об’єднала учасників різних жанрів, які роблять свої творчі роботи без рук.
ХХ фестиваль (2011 р.) проходить за традиційним Положенням в приміщенні Київського міського палацу дітей та юнацтва. Проведено «Галерею соціальних послуг» з залученням представників громадських і державних організацій міста. Справжньою родзинкою гала –концерту було привітання з Італії до учасників Фестивалю від Луки Бернарді-хлопця, який написав книгу про своє життя.
         ХХІ фестиваль (2012 р.) збільшує кількість під номінацій: учасники змагаються у 9 номінаціях і 23 підномінаціях. В фестивалі бере участь 1600 учасників. Вперше проводиться круглий стіл учасників фестивалю з дорослими (організатори, представники влади, журналісти). Тема, яку обрала молодь для обговорення «Конвенція ООН про права інвалідів очима дітей:  ми хочемо жити в місті, дружньому для дітей та молоді». Творчі майстер-класи, також, проводять учасники фестивалю на рівні з дорослими.
         ХХІІ фестиваль (2013 р.) знову збільшує кількість під номінацій: 25 в 9 творчих номінаціях. Круглий стіл учасників фестивалю обрана тема «Я маю мрію».
         ХХІІІ фестиваль (2014 р) створено молодіжний блок організаторів з числа учасників фестивалю, які залучені до процесу його проведення.

Результатом фестивалю є:
ü Створення центрів соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями (з 1997 рік). На сьогодні працює 5 установ в Дарницькому, Деснянському, Оболонському, Подільському, Солом’янському районах м. Києва.
ü Літня оздоровча зміна дітей з особливими потребами та волонтерів “Разом заради розвитку”, що проходить  з 1997 року (1997 – 300 осіб, 1998 – 110 осіб, 1999 – 120 осіб, 2000 – v змін, 2001 – v змін, 2002 - v змін – 780 осіб, 2003 – ііі зміни - 450 осіб, 2004 – 230 осіб, 2005 – 300 осіб, 2006 -100 осіб, 2007 – 100 осіб, 2008 – 100 осіб).
ü Започаткований у 1996 році волонтерський рух  “Разом заради розвитку” за спеціальною підготовчою програмою «SOS-сервіс».
ü Проведення індивідуальних творчих виставок, майстер-класів, участі у різних міських, районних і міжнародних фестивалях.
ü Проведення інтегрованих концертів учасників фестивалю з професійними музикантами.
Фестиваль відкрив двері у суспільство сотням хлопчикам та дівчаткам з різними функціональними обмеженнями, дав змогу повірити у свої сили, знайти друзів, обрати професію, відшукати шляхи до самовираження у цьому світі.
Професійний рівень спеціалістів-організаторів фестивалю, залучені партнери, громадські діячі, артисти, творчі колективи,  створили необхідні умови для розкриття творчого потенціалу дітей та молоді.
Також, необхідно зазначити про значну роль волонтерів у створенні святкового настрою, допомоги у подоланні архітектурних перешкод. Можливість спілкування дітей та молоді різними за своїми можливостями сприяють підвищенню адаптаційних можливостей та успішної інтеграції.

Фестиваль проходить 23 років поспіль, і це дає гарантію і надію на збільшення уваги суспільства до потреб дітей та молоді з інвалідністю, зміни стереотипного та упередженого ставлення до них, стабільності соціальних послуг.

2 коментарі: