четвер, 17 квітня 2014 р.

Шановні  панове!

  Київський міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді виконавчого органу  Київради (Київська    міська    державна    адміністрація) провів XХІ Київський міський фестиваль творчості дітей та молоді з функціональними обмеженнями «Повіримо у себе», міський тур якого відбувся  6-7 грудня 2012 року в приміщенні  Київського міського палацу  дітей  та юнацтва.

  В фестивалі взяло участь 1627 талановитих дітей та молоді з 10 районнів міста, в міському турі взяло участь 374 учасника за 9 творчими номінаціями. Фестиваль є підсумком роботи за рік 77 громадських і муніципальних організацій міста працюючих з дітьми та молоддю з інвалідністю, здебільшого в соціально-реабілітаційному, культурологічному, освітньому просторі.                        Під час роботи фестивалю було проведено круглий стіл «Конвенція ООН про права інвалідів очима дітей: ми хочемо жити в місті, дружньому для дітей та молоді» в рамках міської акції «Місто, де зручно всім». На круглий стіл були запрошені дорослі, які вирішують питання включення в суспільство дітей та молоді з інвалідністю: пані Юкіе Мокуо, Голова Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні; Кулеба Микола Миколайович – начальник Служби у справах дітей м.Києва; Вовк Володимир Семенович – заступник начальника Головного управління освіти, науки, молоді та спорту; Скрипка Наталія Сергіївна – виконавчий директор Всеукраїнського громадського соціально-політичного об’єднання “Національна Асамблея інвалідів України”;  Байда Лариса Юріївна – відповідальна за молодіжні програми Всеукраїнського громадського соціально-політичного об’єднання “Національна Асамблея інвалідів України”;  Марцинківський Олег Олександрович – член журі фестивалю „Повіримо у себе”, Народний артист України, співак, композитор; Горват Любов Богданівна – член журі фестивалю „Повіримо у себе”, Голова правління Міжнародної освітньо-культурної асоціації, керівництво та спеціалісти Київського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, журналісти.
         Представники з числа дітей та молоді з інвалідністю, учасники фестивалю, від кожного району міста, волонтери  висловлювали свої погляди на можливість жити повноцінним життям, мати можливість вільно пересуватися містом, користуватися закладами культури, мати можливість добиратися до місця навчання міським транспортом, мати можливість бути працевлаштованим. Також, учасники поділилися власним досвідом  проведення аудиту доступності м. Києва за проектом підготовки приймаючого міста «Євро-2012» "Поважай безбар'єрність - Футбол без кордонів", необхідністю виховання толерантного ставлення в суспільстві до людей з обмеженими можливостями, створенню умов для безпечності вулиць,  особливостями спілкування в сім’ї нечуючої молодої людини з чуючими батьками.
         Всіх дорослих вразила ґрунтовність виступів молодих людей, знання Конвенції ООН про права інвалідів, бажання вирішувати питання почергово, починаючих з актуальніших.
         Для врахування ідей молодих людей з інвалідністю м.Києва надаємо Резолюцію учасників круглого столу:
«Конвенція ООН про права інвалідів очима дітей: ми хочемо жити в місті, дружньому для дітей та молоді» в рамках ХХІ Київського фестивалю творчості дітей та молоді «Повіримо у себе»

Наше місто Київ – наша спільна справа. Ми прагнемо жити в сучасному, комфортному та красивому місті. Але найголовніше – ми хочемо бачити наше місто зручним та доступним для всіх людей, а особливо тих, хто мають певні функціональні обмеження.
Ми – це молодь, яка має активну життєву позицію. Ми – молоді люди, які повірили у себе. Ми – кияни, які прагнуть бути почутими. І ми не бажаємо пасивно спостерігати за розвитком рідного міста, ми вже сьогодні маємо власні ідеї та конкретні пропозиції.

Ми пропонуємо:
1.      В рамках програми місто, дружнє до дітей: просимо приділити увагу рівній участі дітей та молоді з інвалідністю в дитячих/молодіжних радах при органах державної влади, громадських організацій, залучати до розробки місцевих молодіжних програм ініціативні групи молоді з інвалідністю.
2. Зробити міський транспорт більш доступним для людей з інвалідністю: облаштувати зупинки спеціальними з’їздами та низькими бровками, а також розробити і оприлюднити на муніципальних сайтах, зупинках графіки курсування громадського транспорту, пристосованого для інвалідів. На спеціально обладнаних маршрутках вивішувати міжнародний знак доступності.
3.   Зробити вулиці безпечнішими – облаштувати переходи голосовим супроводом, створити біля переходів спеціальні виступи, на які будуть орієнтуватись люди із порушеннями зору.
4.      Зробити інклюзивну освіту ще більш доступнішою, створивши практичні моделі супроводу дитини до та під час навчального процесу.
5.      Забезпечити реалізацію нашого права на працевлаштування, розробивши для цього спеціальні пам’ятки майбутньому робітнику та роботодавцю «Прийом на роботу людини з інвалідністю».
6.      Сприяти повноцінному користуванню інформаційним простором для слабочуючих людей, запровадивши спеціальні курси вивчення жестової мови для батьків даної категорії.
7.      Забезпечити людям з інвалідністю можливість повноцінної участі у культурному житті столиці: обладнати згідно з міжнародними стандартами доступності муніципальні заклади культури, зобов‘язати організаторів масових дійств в місті Києва передбачати місця та персонал для доступності людей з інвалідністю до заходів, сприяти розвитку сфери доступного дозвілля.

Ми розуміємо, що не всі наші пропозиції можуть бути реалізованими вже завтра. Але ми прагнемо до початку змін, готові прикласти всі зусилля для загального успіху та нарешті хочемо бути почутими!

Учасники круглого столу
«Ми хочемо жити в місті, дружньому для дітей та молоді»


м. Київ, 07.12.2012 р.


Резолюція круглого столу була розіслана: Уповноваженому Президента України з прав дитини; представництву ЮНІСЕФ в Україні; Комісії з гуманітарних питань Київради; Міському комітету доступності КМДА; Головному управлінню освіти, науки, молоді та спорту; Головному управлінню у справах жінок, інвалідів, ветеранів війни та праці; Департаменту культури КМДА; Службі у справах дітей м.Києва; 10 районним центрам соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді м.Києва; реабілітаційним установам міста; ЗМІ м.Києва; громадським організаціям міста.

Немає коментарів:

Дописати коментар