вівторок, 3 червня 2014 р.

Що таке професійна соціальна робота?

В суспільстві існують сталі стереотипи, що соціальні працівники мають допомагати, прибирати, носити їжу, оплачувати рахунки і вирішувати буденні проблеми людей з інвалідністю. Чи насправді так є. Як визначається поняття професійної соціальної роботи?
Вважається часом народження професійної соціальної роботи, часом підготовки спеціалістів за навчальною програмою. Для Західної Европи це кінець 19 століття, для України - це 1993 рік.

Соціальна робота має 100-річну історію і у змістовному наповненні пройшла шлях від догляду та надання матеріальної допомоги до надання інформаційних, психологічних, правових, педагогічних, соціальних послуг, які призводять до  зміни соціальної ситуації, підвищенню якості життя індивіда та підвищенню індексу щастя конкретної людини. Соціальний працівник не дає «рибу» щодня, аби нагодувати юрбу. Щоб не зробити її залежною, соціальний працівник  дає «вудочку», аби навчити самостійно «ловити рибу».
З яких філософських ідей виникли принципи соціальної роботи? 
Філософія гуманізму в соціальній роботі, пов’язана з ідеями соціальної благодійності, акцентує увагу на задоволенні життєвих потреб людини, коли суспільство намагається забезпечити мінімальні прожиткові стандарти (кін. ХІХ століття). На її зміну прийшла філософія позитивізму (20-ті роки ХХ століття), в основі якої лежали ідеї абсолютизації знань, зокрема соціальних. Знання виступає критерієм об’єктивності і дозволяє людині змінити зовнішні обставини, а науковий метод дозволяє впливати на  мікро-, мезо-, макро- фактори. На зміну цієї парадигми приходить філософія утопізму, тобто лібералізму і соціал-реформізму. У методах соціальної роботи акцент ставиться на цінностях людини (а не колективних). Презумпція невинності клієнта приводить до зміщення акцентів розвитку соціальних реформ до проведення соціальних акцій. У ХХІ столітті домінує філософія професіоналізму, виходячи із гуманістичних та демократичних цінностей та ідеалів. Задоволення потреб людини, розвитку її потенціалу та здібностей, підвищення якості життя і благополуччя, розвитку ресурсів з метою задоволення індивідуальних, колективних, національних і міжнародних потреб, впровадження соціальної справедливості – такі домінанти філософії соціальної роботи у сучасному світі.
У 2003 році прийнято Закон України «Про соціальні послуги», який визначив категорії населення для отримання таких послуг. На виконання цього Закону Державною соціальною службою для сім’ї, дітей та молоді було замінено слово «клієнт» на «отримувача соціальних послуг»[1]. Таким чином, було закладено концепт відносин між людиною, яка потребує допомоги, з одного боку, та соціального працівника, з іншого. Це рівність прав і відповідальності сторін. «Клієнт» отримує послугу, «завжди правий» і не несе відповідальності за зміни у своєму житті, «отримувач» же має право впливати на прийняття рішення щодо свого життя і бере участь у складанні плану втручання та його реалізації.
Визначення сучасного терміну соціальна робота в документі "Глобальне визначення соціальної роботи", 2014 рік: «Соціальна робота – це заснована на практиці професія та академічна дисципліна, яка сприяє соціальним змінам та розвитку, соціальній згуртованості, активізації та звільненню людей. Центральне місце в соціальній роботі посідають принципи соціальної справедливості, прав людини, колективної відповідальності і поваги до різноманітності. Підкріплена теоріями соціальної роботи, соціальними і гуманітарними науками, а також місцевими знаннями соціальна робота залучає людей і структури для вирішення життєвих проблем та підвищення добробуту".
 Наведене вище визначення може бути посилене на національному та/або регіональному рівнях.
[1] Закон України «Про надання соціальних послуг»

Немає коментарів:

Дописати коментар