середу, 6 березня 2013 р.

Відкритий лист спеціалістів соціальної роботи міста Києва


Нас хвилює ситуація, яка виникла в Солом’янському районі міста Києва в напрямку організації роботи з сім’ями, в яких виховуються діти, молодь з інвалідністю.

Соціальна робота в місті Києві складається з державного і громадського сектору, що протягом останніх двадцяти років надають послуги  киянам.

Соціальна робота з людьми з інвалідністю являє собою особливий вид  професійної діяльності, який висуває до фахівців певні вимоги до знань, умінь, навичок, наявності професійного досвіду та людських якостей. Відповідно, спеціалістам двох секторів необхідно вчитись ефективно взаємодіяти, співпрацювати і толерантно ставитись один до одного заради благополуччя кожної людини, яка опинилась в складних життєвих обставинах.

Історія взаємодії державних і громадських організацій в нашому місті має давню історію з часів становлення соціальної роботи з середини 90-х років ХХ століття, коли в державі не було підготовлено фахівців з даної проблематики, не існувало ніяких соціальних стандартів і спеціалісти в своїй діяльності покладалися на власний досвід, інтуїцію та досвід діяльності відповідних структур та організацій. Науково-методичне обґрунтування проблем дітей з інвалідністю та сімей, що їх виховують було ситуативне, не комплексне.

Сьогодні ситуація змінилася. Більше ніж десять вузів в місті Києві готують фахівців соціальної роботи, психологів, соціальних  педагогів. Серед батьків дітей та молоді з інвалідністю є розуміння необхідності в реабілітаційних послугах, а не тільки в гуманітарній допомозі. Сформувалися осередки з надання соціальних послуг населенню.

Ситуація, яка виникла в Солом’янському районі вдарила по іміджу спеціалістів соціальної роботи міста, по рівню довіри між громадським і державним сектором. В зв’язку з тим, що якість послуги взаємозалежна з якістю взаємостосунків з людьми, колегами, організаціями-партнерами, власним ставленням до своєї професійної діяльності. Кожна організація соціальної сфери є знаковою в розумінні її унікальності, наявності традицій і досвіду роботи. Сформована система цінностей – загальнолюдських і суто професійних, сприяє створенню певного професійного мікроклімату, духовного єднання фахівців. Отже, група спеціалістів соціальної сфери є однією з перших спільнот з якою спілкується дитина та молода людина з інвалідністю, їх батьки. Спеціалісти є еталоном в реалізації для них оптимальних норм, цінностей, стандартів взаємовідносин, проводирями позитивних змін.

 Дванадцять років в  мережі центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді працювала залучений спеціаліст за програмами  соціальної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями та сім’ями, в яких вони виховуються, і одночасно Голова громадської організації «Товариство сімей, які виховують дітей з функціональними обмеженнями «Родина». Коли рішенням сесії Київради (01.11.2012р. № 235/8519) було  створено муніципальний заклад соціального обслуговування «Центр соціально-психологічної реабілітації для дітей та молоді з функціональними обмеженнями», група батьків зазначеної організації почали неправдиву інформаційну кампанію про те, що у них забрали приміщення.  Видаючи приміщення, яке належало Солом’янському РЦСССДМ за приміщення громадської організації (вул. І.Лепсе,15-а).  Проте  інша частина батьків  дітей з інвалідністю, що відвідували центр соціально-психологічної реабілітації для дітей та молоді з функціональними обмеженнями Солом’янського р-ну міста Києва  стали звертатися за захистом своїх прав до міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді на право отримання державних соціальних послуг.  Батьків турбувало те, що без їх згоди розсилалися листи зі скаргами, проводилася інформаційна кампанія,  фотографії їх дітей використовували також без їх згоди.

Нас обурює позиція  голови громадської організації «Товариство сімей, які виховують дітей з функціональними обмеженнями «Родина», яка на всіх зустрічах повідомляє про свою непричетність до листів, що поширені у медіа, звернень до Президента України, Міністерства соціальної політики, депутатів. Дії представників даної організації суперечать, на наш погляд, принципам ділової та професійної етики; вносять додатковий стрес в життя сімей, що виховують дітей з інвалідністю та є фактором психологічної напруги, що призводить до зниження працездатності соціальних працівників. Безпідставне поширення свідомо неправдивої інформації є порушенням гідності, честі та ділової репутації соціальних працівників та державних службовців. Статтями 28 і 32 Конституції України, а також статтям 297 і 299 Цивільного кодексу України закріплюється право кожного на повагу до його гідності і честі, а також на недоторканість ділової репутації.

Дана ситуація оголила проблеми розвитку соціальної сфери в Україні. Очевидно, що професійна соціальна робота перебуває у стані розвитку, висвітлила необхідність формування єдиного розуміння підходів у соціальній роботі та дотримання етичних норм.

Звертаємося з закликом до відкритого широкого обговорення піднятих питань:

-       цінностей соціальної роботи;

-       етики соціального працівника;

-       якості соціальних послуг;

-       стандартів соціальної роботи у різних галузях її діяльності.

Необхідно врівноважити питання партнерської  взаємодії громадського та державного секторів, бізнесу, релігійний та благодійних організацій, ЗМІ  у сфері надання соціальних послуг населенню.

 

 
Ліга соціальних працівників міста Києва

Немає коментарів:

Дописати коментар