пʼятницю, 28 грудня 2012 р.

Як етично висвітлювати тему інвалідності.

Якщо вашою спеціалізацією в журналістиці є тема соціального життя суспільства, рано чи пізно Ви отримаєте завдання чи у Вас з`явиться необхідність підготувати матеріал до Міжнародного дня інваліда (3 грудня), чи Міжнародного дня протидії дискримінації людей з інвалідністю (5 травня), або про життя людини з інвалідністю в місті. Дана інструкція допоможе Вам зорієнтуватися і висвітлити зазначену тему професійно і гідно.

1.Почніть з себе.

З’ясуйте для себе, на чиєму полі ви будете грати: на полі прав, поваги і гідності людини з інвалідністю чи упередженості і стереотипів. Вивчить питання пов’язані з правовим і соціальним статусом людей з інвалідністю. Проконсультуйтеся з фахівцями. Відмовтеся від упередженості, стереотипів і забобонів домінуючих в суспільстві відносно цієї теми.

2.  Будьте готові до спілкування на рівних.

Якщо вашим завданням є отримати інтерв’ю у героя, і ви відчуваєте напругу, прочитайте поради з етикету спілкування з людиною з інвалідністю. Намагайтеся бачити, в першу чергу, багатогранну особистість, а не інвалідність.

3.  Запобігайте застарілих стереотипних кліше та сленгу.

«Прикутий до інвалідного візка», «хворий на синдром Дауна», «глухонімий» - все це є упередженням і ознакою низької культури людини, яка так висловлюється. Людина з інвалідністю, людина, яка користується інвалідним візком, людина з синдромом Дауна – можливо ці словосполучення є довгими, але досягають головної мети: висвітлення зазначеної теми в світлі поваги і гідності до кожної людини.

4.  На чому фокусується ваш матеріал – на людині чи її інвалідності?

В назві і змісті медійного продукту уникайте розділення суспільства за соціальною ознакою. Підкресліть рівність людей в правах, потребах. Люди з різними видами інвалідності мають виступати від себе в першій особі «я», «ми». Поцікавтеся, чи хоче людина з інвалідністю щоб ви акцентували увагу на її відмінності, якщо так, то як саме? Думайте про інтереси людини з інвалідністю.

5.  Висвітлюйте тему позитивно.

Зазвичай тему інвалідності пов’язують з бідністю, стражданнями, дискримінацією тощо. Іноді дійсно, необхідно суспільству нагадати про  труднощі з якими стикається людина. Але не через свою інвалідність, а через бар’єри та упередженість суспільства. Обов’язково вкажіть на вихід з ситуації, розкажіть про ресурси місцевої громади (групи самодопомоги, асоціації, програми працевлаштування, соціальні служби), чи позитивний досвід іншої людини в подібній ситуації. Сприяйте обізнаності громадян у потенціалі і внеску в розвиток суспільства, який роблять люди з інвалідністю.

6.  Не створюйте нових стереотипів.

У кожної людини є не тільки права, а і обов’язки. Сприяйте висвітленню і визнанню навиків, чеснот, відповідальності за власне життя людини з інвалідністю. Донесіть до суспільства повагу до рішень, власного вибору людини, самостійності і незалежності. Уникайте образу «героя». Підкресліть рівність, але й розуміння що їй все дається набагато складніше. Суспільство має прислухатися до потреб людей з інвалідністю і, при необхідності, допомагати. Запобігайте маніпуляціям, споживацьким нахилам з боку несоціалізованих людей з інвалідністю.

7.  Задайте собі запитання: 

    Чи сприяє ваш медіа-продукт кращому розумінню питань інвалідності?
    Чи не створили ви стереотип відносно цієї теми?

8.  Будьте на передовій суспільного життя.

Пам’ятайте, деякі форми інвалідності можуть бути викликані хворобою, але сама інвалідність не є хворобою. Інвалідність не заразна. Діти з затримкою психічного розвитку відрізняються від дітей з порушенням інтелекту. Ураження зору, слуху можуть набувати різних форм. Люди використовують інвалідні візки з різних причин. Не всі люди з інвалідністю є хронічно хворими і мають погіршення свого стану. Багато з них не вважають себе безпомічними і жертвами. «Особливі потреби» має кожна людина на планеті, треба пам’ятати, що люди просто різні. Потрібно враховувати інтереси і потреби кожного громадянина незалежно від віку, статі, особливостей спілкування чи пересування.

Немає коментарів:

Дописати коментар