четвер, 20 серпня 2015 р.

Архів. Творчий звіт інтегрованого оздоровлення в 2004 році.

фото з фестивалю, але 2004)
Пишу роботу і заглядую в архіви. Вирішила дещо опублікувати. Може хтось наукову роботу буде писати про розвиток соціальної роботи з дітьми та молоддю з інвалідністю в Україні. Звертайтесь. Матеріалів багато. І фото і звітів. Всього. А може комусь наш досвід знадобиться. Не дивлячись, що інтегровані  зміни відбувались з 1997 року по 2007 рік - вони і сьогодні актуальні і потрібні. І сьогодні такі зміни для нашої країни - ноу-хау. Так що звертайтесь.
Не проводяться - бо скоротилось фінансування і законодавство. А може ще є причини мені не відомі. А шкода. Пізніше опублікую методику проведення і підготовки табору. В принципі, в звіти вона трохи прописана. Десять років організаціїї і часто проведення - це досвід).
Керівником саме цього табору була моя колега Татарінова Лариса і Дмитрієва (сьогодні Дещенко) Майя. Звіт, також, вони готували за нашою редакцією тоді. Залишила його  без змін.
   Творчий звіт
оздоровчої зміни  в Маньківському
дитячому лікувально – оздоровчому центрі “Колос”
з 25 травня по 7 червня
2004 рік
Мета оздоровчої зміни: оздоровлення дітей та молоді з функціональними обмеженнями в умовах літнього табору. Створення умов для соціалізації, інтеграції дітей та молоді з функціональними обмеженнями, розкриття їх творчого потенціалу.
Основні завдання:
-          Організація оздоровлення, відпочинку та змістовного дозвілля дітей, підлітків  та молоді з функціональними обмеженнями;
-          Психолого – педагогічна підтримка та допомога дітям, підліткам та молоді з функціональними обмеженнями у самопізнанні самореалізації.
-          Створення сприятливих умов для соціалізації, інтеграції дітей та молоді з функціональними  обмеженнями, розкриття їх творчого потенціалу.
У 2004 році оздоровча зміна “Разом заради розвитку” проходила з 25 травня по 7 червня в Маньківському санаторії “Колос”. На 25 травня було сформовано 12 загонів.
Кількість учасників спеціалізованої оздоровчої зміни для дітей та молоді з функціональними обмеженнями “Разом заради розвитку” 2004 рік

Дата
Район, організація
К-сть дітей
К-сть супров
К-сть волонтерів
Керівник
Всього путівок

25.05.-7.06.

  1.  
Голосіївський
11
3
2
1
17

  1.  
Дніпровський
12
3
3
1
19

  1.  
Деснянський
13
3
3
1
19

  1.  
Дарницький
13
4
2
1
20

  1.  
Оболонський
11
6
3
1
21

  1.  
Печерський
9
7
4
1
21

  1.  
Подільський
13
3
4
1
20

  1.  
Святошинський
16
-
4
1
21

  1.  
Солом’янський
12
2
5
1
20

  1.  
Шевченківський
6
2
4
1
13

  1.  
КМ ЦССМ
13
3
4
1
21
12
Інтернат № 18
20
-
1
1
22

Пед. склад



3



Всього
149
36
39
15
239

Аналізуючи кількість дітей, то можна зробити висновок, в основному групи по  районах були укомплектовані  повністю, за виключенням Шевченківського району.
Аналізуючи кількість волонтерів також можна відмітити, що райони за кількістю  волонтерів набрали.
Кількість супроводжуючих по групах в цілому також було видержана, за виключенням Оболонського та Печерського  районів.
Спільна діяльність волонтерів з фахівцями соціально – педагогічної роботи, передача їх  знань, досвіду дозволяє дітям та молоді оволодіти навичками соціально - активної особистості, проходити процес соціалізації. І коли волонтери підмінялися  супроводжуючими, або їх не було взагалі,  в такому разі  одне із завдань, яке ставила перед собою оздоровча зміна  - відчути себе рівним серед однолітків,  не могло бути виконано. Тому надалі потрібно враховувати цей фактор.
В умовах літнього табору, який проходив в “Колосі” склалися сприятливі умови для соціально – педагогічної, психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями та їх батьків.
Основні моменти організації та діяльності зміни.
Для досягнення поставленої мети шляхом реалізації основних завдань оздоровчої  зміни  в санаторії  “Колос” та організації роботи зміни був затверджений  наступний штаб:
Керівник зміни – Татарінова Л.А.
Заступник керівника зміни – програмне забезпечення  та робота з волонтерами – Дмитрієва М.І.
            Керівник загону  Голосіївського р-ну – Денисенко Олександр
            Керівник загону  Дніпровського  р-ну – Ламаш Ірина Петрівна
            Керівник загону Дарницького р-ну – Мохонь Оксана Анатоліївна
            Керівник загону Деснянського р-ну – Чорна Ирин    Василівна
            Керівник загону Оболонського  р-ну – Квятковська Людмила Юріївна
            Керівник загону Печерського р-ну – Мініна Софія Ігорівна
            Керівник загону Подільського  р- ну – Петрачак Тетяна Порфіріївна
            Керівник загону Святошинського р-ну – Іллєнко Юлія
            Керівник загону Солом’янського  р-ну – Блідченко Тетяна Вікторівна
            Керівник загону Шевченківського р-ну – Бордусь Олеся Вікторівна
            Керівник загону КМ ЦССМ  - Оніщук Катерина
            Керівник загону центру соціалізації ( інт № 18 ) – Розум Людмила Василівна

            Керівник зміни координував діяльність керівників, розподіляв функціональні обов’язки та контролював їх виконання. Проводив наради для  керівників груп  Керівником також була розроблена дислокація груп, робота проектів, розміщення, оформлення  необхідної документації, журналу з техніки безпеки. Протягом зміни постійно вирішувались організаційні питання.  Всі питання з організації  та проведення  оздоровчої зміни  в “Колосі” були вирішені досить успішно.
            Заступник керівника з організаційних питань Дмитрієва М. І. склала програму  оздоровчої зміни “Разом заради розвитку”  з 25 травня по 7 червня,  в якій  визначила тематичні дні, слідкувала за виконанням програми зміни та дотримання всіх режимних моментів. Було також організовано чергування творчих доручень  для загонів. Організовувала поздоровлення іменинників, нагородження учасників ігор,  лінійок, концертів. Підготувала дипломи для нагородження учасників зміни в різних заходах, що позитивно плинуло на емоційний стан дітей та молоді, які отримували ці дипломи. Програма табору мала  тематичні дні, які мали за мету емоційно прикрасити життя табору та  націлити учасників зміни на виховний процес. Також Дмитрієва М. координувала роботу з волонтерами. Слід відзначити, що   вміла організація роботи з волонтерами дала можливість дітям та молоді з різними вадами у фізичному та психічному розвитку відчути себе рівним серед однолітків та спробувати себе у різних творчих дорученнях і програмі  оздоровчої зміни. Протягом 14 діб з учасниками зміни проживали ровесники – волонтери, які допомагали  їм набути життєвий досвід.
            Керівники груп в основному добре справилися з поставленими завданнями під час перебування в таборі. Але слід зазначити, що керівники груп, які є працівниками соціально – реабілітаційних центрів із своїми обов’язками справилися набагато професійніше. Це дуже впливало на  хороший емоційний стан дітей та волонтерів. Це Святошинський, Солом’янський , Дарницький, Подільський. Керівники Печерського, Шевченківського та Деснянського також справилися із поставленим завданням, хоча не мали достатнього досвіду роботи з дітьми та молоддю з функціональними обмеженнями.
            Слід відмітити, що штаб та керівники  приклали багато зусиль для створення доброзичливої атмосфери під час перебування дітей та молоді з функціональними обмеженнями в санаторії  “Колос”,  про що свідчать відгуки дітей та батьків.
Ніколи б не змогли діти та молоді люди з функціональними обмеженнями почувати себе впевненими, щасливими, потрібними, якби не волонтери, їх терпіння, витримка, уміння. Хочеться особливо відмітити роботу волонтерського загону Голосіївського, Дарницького,  Святошинського , Солом’янського, Печерського, Шевченківського  районів,  волонтери КМ ЦССМ. Волонтери Дніпровського району були не підготовлені,  що негативно впливало на роботу не тільки  загону цього району,  але й всього волонтерського загону взагалі. Надалі потрібно враховувати вік волонтерів та ступінь їхньої підготовки . Те саме можне сказати і про Оболонський загін. Волонтери були, але також не підготовлені, керівник сама відвідувала наради волонтерів, не даючи це зробити волонтерам. Волонтери Деснянського району працювали дуже добре, але це були дорослі люди, що не давало можливості реалізації   одного із завдань літнього табору „Разом заради розвитку” спілкування з однолітками, що є дуже важливо для дітей та молоді з функціональними обмеженнями.
Враховуючи вищевикладене пропоную заздалегідь  проходити модульні курси для волонтерів на оздоровчу зміну „Разом заради розвитку”:
¾    формування лідерських якостей;
¾    вміння згуртувати колектив;
¾    вправи та ігри на саморозкриття та формування позитивної атмосфери;
¾    особливості певних захворювань;
¾    поведінка в екстремальних умовах;
¾    різні ігри, які допоможуть в кризові моменти  розвитку групи в умовах табору;
            На оздоровчу зміну „Разом заради розвитку” заїхало 149 дітей та молоді, які мають  функціональні обмеження, 36 волонтерів, 39 супроводжуючих.
За специфікою захворювання:

ДЦП

28%
Порушення слуху/мови
21,5%
РВ
13%
ОРА
9,8%
Порушення зору
4,5%
Серце
2,6%
Загальні захворювання
6,5%
Повна сліпота
1,9%
Нирки
1,9%
Епі
1,9%
астма
1,9%
Лейкоз
1,9%
Інші
4,6%
В цьому році  найбільша  кількість  дітей з захворювання на ДЦП ( легка форма) – 28 %, потім діти, які мають  вади слуху – 21,5%, далі діти з вадами розумового розвитку – 13 %, діти з проблемами опорно – рухового апарату – 9,8 %., далі ідуть  різні захворювання, але діти із збереженим інтелектом. При підготовці  програми  табору враховувалась специфіка захворювань за попередні оздоровчі зміни “Разом заради розвитку”, а це в основному ДЦП та розумові вади. В цьому році, зважаючи на стислі строки  набору  груп при підготовці  програми не врахувалось специфіка захворювання дітей, а саме: 21,5% дітей мали вади слуху та  1,9% дітей мали повну сліпоту. Інші захворювання та проблеми були врахуванні  при підготовці програми.  Надалі потрібно враховувати специфіку захворювань при реалізації “Літньої академії”. Діти, які мають повну сліпоту досить інтелектуально розвинуті, тому можливо запровадити  гуртки “Що? Де? Коли?”  ( інтелектуальні ігри ) та музичний гурток. Для дітей, які мають порушення слуху та мови також потрібно гуртки “Літньої академії”  пов’язані із спортом. Тому програма та гуртки “Літньої академії” корегувались вже під час  проходження оздоровчої зміни.
Вважаю за доцільне особливо відмітити умови перебування в самому санаторії. Надзвичайно гарне місце розташування самого санаторію. Теплота, чуйність , доброта з якою ставились співробітники до наших  дітей дуже вражала. В  наш час  досить рідко зустрічаєшся з таким відношення до людей. Санітарки, медперсонал, працівники їдальні, технічний персонал, головний лікар  кожного дня справлялися: чи  все подобається нашим дітям, що іще потрібно зродити, щоб відпочинок пройшов як найкраще.  Це просто вражало. Приємно здивувало, що поряд з реалізацією нашої особистої програми  в санаторії також була програма. Деякі конкурси та ігри ми змогли використати  щоб розширити спектр дозвілля ( конкурс “Кохання з першого погляду”, свято “ Шерлока Холмса”.
Також надовго всім дітям, волонтерам, супроводжуючих дуже сподобалася екскурсія до перлини світового  паркового мистецтва “Софіївського парку”. Також завдяки чуйного та уважного ставлення до дітей та молоді з функціональними обмеженнями всі діти мали змогу відвідати чудовий парк. Співробітники парку  також з розумінням поставились до наших дітей  Екскурсії були безкоштовні, у супроводі екскурсовода. Всі 240 дітей отримали величезне задоволення від побаченого.
Програма проведення оздоровчої зміни “Разом заради розвитку”

з 25 травня до 7 червня 2004 року


Табірна зміна за змістом та виховною ефективністю поділяється на такі етапи:
Iпідготовчий: створення святкової, доброзичливої атмосфери ( плакат – привітання, правила табору, розпорядок дня, план роботи, графіки чергувань),  ознайомлення з правилами  техніки безпеки.
II – організаційний: початок творчої сумісної діяльності тимчасового колективу, знайомство, адаптація дітей у нових умовах, екскурсія по табору, “вогник”, знайомств, відкриття табірної зміни.
III – основний: Розвиток товариськості, здатності до подолання конфліктних ситуацій, наповнення кожного дня роботи табору цікавими  творчими справами. Колективна творча діяльність, як  виховна система, що дозволяє забезпечувати обов’язкове залучення до сумісної творчої діяльності. Роль керівника як каталізатора творчої діяльності колективу. Відчуття емоційного захисту комфортності, що повинно панувати у дитячому колективі. Відчуття морального обов’язку дитини перед  колективом, друзями, керівником, турботи про успіх загальної справи, відповідальності за кожний день життя  колективу, відчуття власної гідності.
IV – підсумковий: вміння соціально – працівника побачити і оцінити ефективність виховної роботи. Аналіз результатів, педагогічні висновки.

Короткий часопис подій зміни
 “Разом заради розвитку”  з 25 травня  по 7 червня
25 травня  2004. Відбувся заїзд оздоровчої зміни в санаторій “Колос”. В цілому заїзд пройшов нормально, але розселення було з невеликими проблемами. Проблеми були в Голосіївському районі, де керівник не розібрався з картками розселення, що визвало подальші проблеми з іншими районами. Але  надалі  проблема вирішилась позитивно. Через дві години всі   питання по розселенню були вирішені. Відбулися збори керівників, де підвели підсумок заїзду, пройшов інструктаж з техніки безпеки  під час перебування дітей в санаторії “Колос”.
Ввечері в загонах відбулися екскурсії по табору, пройшли “вогники” знайомства , де дітей знайомили з правилами техніки безпеки під час перебування в таборі,  розподіляли доручення, придумували назви загонів ,  девізи, емблеми. Кожна дитина мала змогу висловити власну думку щодо назви або емблеми, волонтери також допомагали в цьому.
Перший  день перебування в  таборі завершився дискотекою.
26 травня 2004. Відбулося урочисте відкриття зміни.  Катя Семенова та Ілля Жаріков чудово провели цей концерт. Діти, волонтери, батьки підготували дуже цікавий концерт. Відбулася презентація груп, чудові номери показали загони. Дуже всім сподобалася  жестова  пісня інтернату для слабочуючих дітей № 18. Концерт пройшов просто на “Ура”. Завершилося усе дійство чудовим вогнищем,  де діти, волонтери  водили хороводи,  співали пісні.
Голосіївський  - “Солнышко”;

Дніпровський – “Радість у квадраті”

Деснянський – “Мрія”;
Дарницький – “Плем’я білого пера”;
 Оболонський – “Динаміт”;
Печерський – “Антибіотик”;
 Подільський – “Незабудки”;
 Святошинський – “Патріоти Колосу”;
 Солом’янський – “Сузір’я”

 Шевченківський – “Одуванчики”

КМ ЦССМ – “Ромашки”
Інтернат № 18 – “Лісові дзвіночки”;
27 травня 2004 Життя табору пішло згідно програми “Разом заради розвитку”: кожний ранок починався з  веселої зарядки, лінійки. Цього дня почала працювати “Літня академія”. В літній академії працювали такі гуртки:
·         Флористика та фітодизайн; ( Оболонь )
·         Ляльковий театр та шашки; ( Шевченківський р-н)
·         Пазли ( Дніпровська);
·         Аплікація ( Дарницька );
·         Поезія ( Голосіївський р-н )
·         Ліплення та орігамі ( Печерськ )
·         Малювання та ліплення з тіста ( Подільскицй р-н );
·         В’язання ( Деснянський р-н)
·         Казки ( Дарницький р-н );
·         Сурдопереклад, мова жестів ( інтернат № 18 );
·         Ігри ( Солом’янський );
Надалі усі табірні заходи, як то лінійка чи  концерти вели волонтери Катя та Ілля із загону “Ромашки” і чудово справилися з цим завданням.
Також цього дня почали працювати творчі доручення загонів. За допомогою доручень учасники зміни мали змогу  спробувати себе в різних соціальних ролях, відчути свою відповідальність перед групою за спільну справу, можливість втілити в житті свій потенціал.   На протязі зміни  пропонувалась  система творчих доручень. Тобто щодня загін має доручення по відношенню до табору:
·         Програма ( організація та проведення лінійки та вечірнього заходу );
·         Прес – центр ( випуск інформаційної стінної газети про  життя табору );
·         Спортивний ( проведення ранкової зарядки, спортивних змагань );
·         Сюрприз  ( поздоровлення іменинників, переможців тощо );
·         Санітарно – гігієнічний ( перевірка санітарного стану кімнат );
·         Коменданти (підйом, порядок на території  табору);
·         SOS – природа ( екологія);
·         Черговий  по їдальні ( чергування в  їдальні );
·         Допомога штабу;
·         Ігротека;
·         Відпочинок;
28 травня 2004.
Лінійка почалася з приємного: Поздоровлення хлопчика з Святошинського району з днем народження. Продовжила свою роботу “Літня академія”. Дівчина з Дарницького району запропонувала своє творче доручення. Гурток “ Казки Білої лисиці” був організований уже в таборі, вела його Зажигай Галина,  незряча дівчина, яка знає дуже багато казок. Це стало дуже цікаво дітям.
Також у зв’язку з тим, що в таборі була велика кількість дітей з вадами слуху та мови, виникла потреба у вивчені мови жестів. Цей гурток  також виник уже в таборі та привернув велику увагу дітей та волонтерів. На заключному концерті було 6 жестових пісень, які підготували діти та  волонтери.
Система роботи творчих гуртків формувалась за інтересами.  В них обов’язково врахували інтереси  кожної дитини, розвиток її творчих надбань.
Вперше виїхали незрячі діти, і спочатку їм було сумно, адже специфіку їх дозвілля організатори не знали ( див. вище ). Організатори почали запитувати у супроводжуючих, що можна зробити, чим зацікавити. У цьому випадку: організували музичний гурток та творчу майстерню. Надалі ці діти неодноразово приймали участь в концертах, де з успіхом виступали.
 По програмі  в цей день була гра “Свято Шерлока Холмса”. Загони за планом мали відшукати цінний приз. Одна з основних умов – це загін мав іти разом. Було  чудово видно, як згуртувалися загони, адже діти були з різними вадами. Діти та волонтери допомагали один одному в грі. Ісі загони отримали чудові  солодкі подарунки.
29 травня 2004. День у таборі пройшов під девізом “Україна – мій дім”.
Знову ж таки виникла проблема, яку вирішили миттєво, а саме: діти з вадами слуху не розуміли, що відбувається на сцені під час концерту. Тому було запропоновано сурдологу  з інтернату № 18  перекладати усе, що відбувається на сцені, стоячи біля ведучих концерту.
 Діти та волонтери  в загонах цілий  день готувалися до концерту. Концерт розпочався з гімну України, ведучі розповіли про символи України, її історію і почалося чудове  дійство. Усі загони добре підготувалися до цього концерту. Концерт  пройшов мав одна мить, зачарований, добрий та задушевний. І всі ми, дорослі та діти перейнялися  почуттям гордості за величаву українську пісню.    Далі день у таборі  пройшов за програмою.
30 травня 2004. День бантиків та конкурс “Любов з першого погляду”.
Це чи не найулюбленіший день. Діти, мами, волонтери, навіть дідусі мали носити бантики. Порушників заарештовував патруль, вилучав особисту річ та викупити можна було заспівавши пісню,  розповісти вірш або затанцювати танок. Ввечері  на дискотеці викупалися фанти. А на завершення дня бантиків відбувся конкурс “Любов з першого погляду”. Кожний загін представив свого учасника. Це чудове дійство, як завжди вели Катя та Ілля. Конкурс складався з різноманітних запитань, вікторин та художніх номерів. Переможцями стали   Аліса та Олександр. Це  слобочуючі діти. Аліса з інтернату № 18, а Олександр з інтернату № 9. Що цікаво, коли ці діти прибули до табору, то між загонами відчувалося напруження у відносинах. Були проведені бесіди з дітьми цих загонів, що дало певні результати. Один з яких  участь у конкурсі та блискуча перемога в конкурсі “Любов з першого  погляду”. Надалі Аліса та Саша склали блискучий вокальний дует та приймали участь у концертах , виконуючи жестові пісні. Вечір закінчився дискотекою.
            31 травня 2004 День пройшов під девізом “Стежками казкових героїв”.
Казкова подорож по табору  почалась з самого ранку, коли загони почали готуватися до фестивалю  казкових героїв. Хочеться відмітити, що всі загони підійшли до інсценування творчо, знову ж таки за ініціативи волонтерів та керівників груп. Казки були поставленні із урахуванням можливостей дітей та молоді та можливість участі всіх дітей загону. Але було невеличке “але”. При інсценуванні казок відтворились реалії сьогодення... Загони інсценували такі казки: “Курочка ряба”, “Ріпка”,  “Колобок”, “Попелюшка”.
Вечір закінчився дискотекою з привітаннями та конкурсами.
1 травня 2004.   Міжнародний День захисту дітей.
День у таборі  пройшов за програмою. Пройшла  станційна гра “Веселий експрес”. Загони за допомогою волонтерів відвідали усі станції:
-          Правовий калейдоскоп;
-          Пісенне коло;
-          Спорт;
-          Веселі поварять;
-          Крокодил;
-          Буріме;
-          Стиль ( зачіски );
-          Рухливі і веселі;
-          Згадай нас;
Це гра допомогла згуртувати загони, врахувати вади всіх дітей і з розумінням ставитись до проблем інших. Завершилась ця станційна гра дуже цікаво, а саме: кожний загін по завершенню гри залишили свої долоні  на ватмані з найкращими побажаннями табору та наступній зміні.
Ну а в вечорі       відбувся чудовий святковий концерт, який підготували самі діти. Номери були цікаві, різноманітні. Це  пісні, танці, вірші, були навіть вірші написані самими дітьми  присвячені Україні.
2 червня 2004. День пройшов під девізом  “”Поштова скринька”.
  Вже пройшло досить часу для нових знайомств, нових вражень і настав день,  коли про все це можна  написати знайомим  друзям та недуже. І завертілося, закружилося все навколо. Листи, листи, ластівочки... Кожна дитина отримала хоча б  одну листівку і це було дуже приємно. Волонтери потурбувалися про це. Взагалі хочеться відмітити добру роботу волонтерського загону. Не змогли б діти та молодь так проявити себе і конкурсах і,  в іграх, і в виконанні творчих доручень, якби не волонтери різних загонів. Велике задоволення діти та молодь, які мають функціональні обмеження отримували від спілкування з однолітками, почували себе певнішими. Завершився день концертом, який підготували волонтери. Це КАМ. Концерт акторської майстерності і це дійсно була майстерність. Волонтери інсценували дитячі пісні  відомі з дитинства,  при цьому підійшли дуже творчо. Це і пісенька Водяного, пісенька Вініпуха та  П’ятачка,  пісня “Кукла”, пісенька електроніка,   Концерт був дуже веселий, теплий, щирий, визвав почуття свята та радощів.
Вечір закінчився святковою дискотекою.
3 червня 2004. Життя табору йшло  згідно програми “Разом заради розвитку”: кожний ранок починався з  веселої зарядки, лінійки. Цього дня продовжила свою роботу “Літня академія”. Але відбулася  одна цікава подія. В табір  на змагання по футболу приїхала з смт Маньківка місцева футбольна команда. Буквально весь табір зібрався на  трибунах футбольного поля, усі загони весело вболівали за нашу команду - “Колос”. Багато дітей вперше відвідали справній футбольний матч. Емоції, переживання, радість перемоги. Все це відчули наші діти. Як завжди вечір закінчився дискотекою.
4 червня 2004. На лінійці об’явили, що сьогодні велика Економічна гра;
І все закрутилося, завертілося, і як гриби після дощу  почали  виникати магазини, перукарні, кафетерії, салони краси, луна парк,  служби різноманітних послуг, навіть шлюбне агентство “Ромео та Джул’єта ”, адвокатська контора, банк та суд. Хоч це була лише гра, але всі так захопилися, що навіть відбувалися  справжні судові процеси. Деякі підприємці були не згодні із штрафами, які накладали фіскальні ограни, такі як – податкова інспекція, пожежна охорона, сан. епідем станція. Підприємці  ( діти та молодь, які займалися бізнесом ) зверталися до суду при порушенні своїх прав. Звернень до суду було дуже багато і всі суперечливі моменти вирішувались у судовому порядку. Економічна гра з її законами допоможе і у справжньому життя відстоювати свої права.
            У цій грі приймали участь не  тільки діти, але й батьки, які з задоволенням допомагали  молодим підприємцям опановувати ази  товарно – грошових відносин.
Всі витрачали гроші і заробляли гроші, вигадували нові стратегії для збільшення капіталу. Діти вчились робити висновки, чому не йде бізнес. Ввечері всі загони зібрали чесно зароблені гроші здали в Національний банк “Колос” до  наступного разу. І кожний загін отримав  незвичайний сюрприз.         На думку учасників, гра дає змогу дітям побачити, як творчо треба підходити до заробітку грошей, вміти використовувати свої знання та фантазію і опинитися на місці дорослих. Волонтери допомагали в проведенні Великої економічної грі.
            І ось настав вечір.. Адже відбувся конкурс відео кліпів. Конкурс MTV.
Хотілось придумати щось нове, цікаве!. Волонтери, як завжди придумували кліпи, ставили, приймали участь. І те щастя, яке отримали діти від участі у конкурсі великою мірою завдяки волонтерам.
            Переможцем у конкурсі визнали  усі загони, яким були  вручені дипломи за участь  у конкурсі відео кліпів. Також цього дня табір від відали гості із Маньківки. Це учні ліцею. Вони показали дуже цікаву концертну програму: пісні, вірші, танці. 
            Дискотека, як завжди, була по своєму оригінальна  і не передбачувана. Цікаві виступи, різноманітні конкурси та екстравагантні замовлення пісень.
5 травня 2004.  Цілий день пройшов у підготовці до конкурсу Міс та Містер Колос.
12 загонів представили своїх учасників.  У конкурсі приймали участь 12 пар. Конкурси були різноманітні і проходили за активної допомоги волонтерів:
·         На кращий комплімент;
·         З чого приготувати певну страву;
·         Представлення себе;
·         Художній номер;
Учасники отримали велике задоволення від конкурсу, адже жоден учасник не залишився поза нагородою. Переможці  визначався за допомогою оплесків.  А переможцями стали Анічка Білоус з загону “Сузір’я”  з загону “Патріоти колосу” Дуже вразили слова дівчинки, яка перемогла: “Я відчуваю радість і силу». Завершився вечір дискотекою.
6 червня 2004. Останній день літнього оздоровчого табору “Разом заради розвитку”.
Остання зарядка, остання  лінійка ... На лінійці загони отримали дипломи за активну участь у  оздоровчій зміні “Разом заради розвитку”. Також кожний учасник зміни отримав диплом “За активну участь  у житті табору”. Це був дуже важливий момент, деякі діти в силу функціональних обмежень не могли співати,  виступати, танцювати, проявити себе в більш активних формах відпочинку, тому коли кричали девіз та назву загону – це вже досягнення. А диплом як одна з основних форм заохочення дітей та молоді. Волонтери, керівники загонів також отримали дипломи. Керівники  всіх загонів працювали плідно, творчо із захопленням. Це дуже допомагало в організації та проведенні зміни.
Цілий  день загони готувалися до заключного концерту та загального вогнища. Концерт був самий найкращий і  самий пам’ятний.
 Загони підготували багато номерів, пісень, сценок, віршів. Діти, які до цього ніколи не виступали, розповідали свої вірші,    волонтери радували танцями та участю в прощальному концерті. Концерт був просто незабутній !!! Як завжди концерт провели волонтери  Катя  та Ілля на досить високому професійному рівні. Концерт складався з 40 номерів, які були найкращі за всю зміну.
Потім була  остання дискотека та останнє загальне вогнище. Це дійство дуло дійсно неперевершене та незабутнє. Чудова ніч, багаття, пісні...
7 червня 2004
 Райський куточок. Ось такі почуття викликає це чудове місце.  Велика кількість сонячних днів, м’яка зміна погодних умов, аромати чистого цілющого  лісового повітря, гарні краєвиди. І славиться він не тільки чистим повітрям, голубими озерами, кришталево - чистою водою джерел, величними деревами  та квітучими клумбами. Славиться він тим, що цього  літа перетворився    на гомінкий  край Надії, Добра та Любові.
Це не тільки чудовий відпочинок. Це неначе ковток свіжого повітря  під час пекучої спеки чи промінець сонця в темноті гнітючої ночі Це “те”, чого ми чекаємо цілий рік.
Це зустріч із старими друзями та знайомство з новими, можливість відчути  себе  “зіркою” під час вечірок та дискотек, нагода проявити свої здібності в різних гуртках.
А найголовніше, що тут ніколи не буває сумно та самотньо, і не має того “вільного” часу, коли ти не знаєш, куди себе подіти і чим зайнятись.
В таборі кожної хвилини ти відчуваєш, що ти потрібен, що без тебе і тільки без тебе, не відбудеться концерт чи вистава. Тут кожної миті маєш відчуття причетності до загальної справи.
            Але, на жаль, час швидко промайнув  і все це, залишиться  тільки в спогадах. І знову ми цілий рік будемо мріяти про тебе “Колосе” !

Взагалі зміна пройшла досить добре. Діти, батьки, волонтери, керівники були задоволені відпочинком.

Немає коментарів:

Дописати коментар